Знаете ли че, храната има шест вкуса според Аюрведа?
На всички ни е известна идеята за здравословно хранене, идваща от западната наука нутрициология. Според нея храната се дели по съдържание си на:
- макро нутриенти (белтъци, въглехидрати и мазнини)
- микро нутриенти (витамини и минерали)
Познати са ви много концепции за балансирано, разделно, рационално хранене, вегетарианство, веганство, диететика.
Популярност набират супер храните, органик, био или еко продуктите. Така нашата наука търси истината за здравето чрез храна.
Какво е особеното на аюрведичната наука за хранене?
В своята основа Аюрведа използва концепцията за шест вкуса. Според нея те имат въздействие върху определена част от жизнената енергия, което рефлектира върху телесното и психологическо здраве.
Кои са тези шест вкуса?
- Svadu – Madhura в превод сладко
- Amla – кисело
- Lavana – солено
- Tikta – горчиво
- Ushna – Katu в превод пикантно
- Kashaya – стипчиво
В последователността, в която са изброени се подрежда и енергията, която придават на тялото. Сладкото е с най-високи стойности и стипчивото с най-ниски.
Когато консумираме храна, тя има комбинация от тези вкусове. Според Аюрведа, те трябва да присъстват в определени количества при приготвянето й. Всеки един вкус създава и определено въздействие върху трите енергии Вата, Питта, Кафа.
- Сладко, кисело и солено – намаляват Вата и повишават Кафа
- Горчиво, пикантно и стипчиво – намаляват Кафа и повишават Вата
- Стипчиво, горчиво и сладко – намаляват Питта
- Кисело, солено и пикантно – повишават Пита
Когато знаете тези особености за вкуса на храната, можете да прецените при наличен дисбаланс, на коя храна да заложите. За Аюрведичната медицина не е важен състава, а вкуса, който усещате в устата си.
Ако искате да получите повече подробности относно традициите на Аюрведа по отношение на храненето и пречистването на организма, заповядайте в нашата клиника в Апартаментен хотел Лъки Банско СПА & Релакс.
0 коментара