Въведение
Хората имат силно желание да разберат природата и да търсят истината или причината, която стои зад действията или събитията, които се случват със или около тях. Благодарение на своите наблюдения и аналитичен ум с времето човекът е разработил множество теории, чрез които обяснява естеството и неговите закони.
В Индия съществува солидна традиция на знанието, известна като Веда Парампара (традицията на Веда), свързана с търсене на истината.
Развивайки различни теории и съответния терминологичен апарат, тя се опитва да обясни логиката, която стои зад тайнствените събития, свързани с човешкия живот.
Аюрведа е една от древните системи, принадлежащи към традицията на Веда, която се занимава основно с онези събития в човешкия живот, които са свързани със здравето. Аюрведа обединява значителен брой принципи, които са свързани със смисъла на живота и връзката между човека и вселената.
Според теорията на аюрведа Слънцето (Тежа Махабута), Луната (Джалаи Прутви Махабута) и вятърът (Ваю Махабута) са трите основни източника на енергия, които могат да бъдат свързани с трите форми на енергия в човешкото тяло, а именно Пита, Кафа и Вата.
Погледнато от перспективата на съвременната наука и по-специално от физична гледна точка Вата може да се разглежда като кинетична енергия, Пита – като топлинна енергия, а Кафа – като механична енергия. Ключът към постигането на дълголетие е в разбирането как функционира тялото.
Разбиране на концепцията за Вата доша
Присъствието на Вата, Пита и Кафа в тялото не може да бъде видяно или разпознато, освен ако и докато трите типа енергии не започнат да създават проблеми или да предизвикват нарушения в нормалното функциониране на тялото.
Само когато човек се сблъска със или преживее дадено нарушение, започва да търси причината, за да коригира съответната функция. Резултатът от търсенето в крайна сметка води до установяване на небалансираната форма на съответната енергия, като терминът, с който се назовава това състояние, е ДОША.
Дошата трябва да се разбира като причината, която стои в основата на която и да било нарушена телесна функция. Например болката е нарушена функция на енергията Вата, което се нарича Вата доша; чувството за паренее сигнал за нарушена функция на Пита и причината за него във всяка част на тялото винаги се дължи на Пита доша; по същия начин Кафа е отговорна за всякакъв вид подуване на тялото.
Когато енергията Вата е в състояние на баланс, т.е. в състояние на пракрути, функцията ѝ наподобява движение, но когато същата е нарушена (хипо- или хиперфункция), причината за смущенията е известна като Вата доша.
Вата е авякта (т.е. невидима), също така е лека, суха, подвижна, студена, твърда, груба, остра, фина, подвижна и чиста.
Характеристики на Вата Пракрути от гледна точка на качествата на Вата
Качества на Вата
Лека (лагу)
Липсата на твърдост (здравина, плътност) се свързва с лекота; също така означава по-малка маса, поради което Вата повиша подвижността в сравнение с другите енергии. Упражненията спомагат за олекотяване на тялото.
Поради факта, че при хората с Вата конституция това качество е преобладаващо, те са пъргави и лесно подвижни. Увеличаването на качеството лекота във Вата доша води до слабост във всички телесни функции и се проявява под формата на мускулна слабост, слаби стави и ограничена издръжливост.
Студена (шита)
Вата се облекчава с горещина и се влошава от студ. Поради прекомерния студ във Вата доша хората от типа Вата имат непоносимост към студ (например при студено време бързо получават схващане на ставите).
Суха (рукша)
Това качество е свързано със способността за абсорбиране на вода, слуз или мазнини. Поради излишната сухота при Вата доша молекулните връзки се разпадат и се отделят.
Вата доша прави кожата по-суха, води до нарушения в съня и пресипване на гласа. Хората с Вата доша имат ниска телесна маса, по-малко телесни мазнини и сухи очи.
Подвижна (чала)
Поради факта, че движението е основна функция на Вата, чалае основно качество на този тип енергия. Когато това качество на Вата е свръхизразено, т.е. налице е хиперподвижност, човек се чувства неспокоен, което се проявява в неконтролируемо движение на краката, ръцете, очите, веждите, устните, езика, главата, шията или ставите.
Твърда (даруна)
При Вата доша това качество се проявява като сухота и скованост на тялото.
Бърза (шигра)
Дисбалансът в това качество на енергията Вата се проявява на емоционално ниво – човек е лесно раздразним, бързо се залавя с нещо, но и бързо губи интерес. Страхове, приятели, харесване, нехаресване – всичко се случва бързо, но не трае дълго.
Груба (кхара)
Дисбалансът на това качество води до сухота на кожата, косата, ноктите и лицето.
Общи здравни съвети за контролиране на Вата доша
- Създайте си редовни навици, като всеки ден се опитвате да се храните и да си лягате по едно и също време.
- Осигурете си достатъчно почивка и изберете храни, които са топли, сготвени (по-малко сурови храни),питателни и лесни за храносмилане.
- Сладки берита, плодове, дребни бобови култури, ориз, всякакви видове ядки и млечни продукти са добър избор за балансиране на Вата доша.
- Упражненията трябва да бъдат с умерена интензивност – препоръчително е да се практикува медитативна йога, ходене и плуване.
- Ежедневен аюрведичен масаж със сусамово масло Абянга
- Избягвайте леки, сухи и студени храни, както и остри, горчиви и стипчиви вкусове.
- Избягвайте стимуланти като алкохол и цигари.
- Поддържайте тялото си топло, като се обличате подходящо в студено и ветровито време.
Диета, успокояваща Вата
Когато Вата е в хиперсъстояние (Вата Вриди)
Винаги приемайте достатъчно количество храна, но не повече, отколкото можете да усвоите. Избягвайте интензивното гладуване.
- Млечни продукти– всички млечни продукти успокояват Вата; пийте само сварено и топло мляко.
- Подсладители и десерти– всички подсладители са добри (в умерено количество) за успокояване на Вата.
- Зърнени култури– оризът и пшеницата са много полезни за Вата доша; намалете приема на хляб, приготвен от ечемик, царевица, просо, елда, ръж и овес.
- Плодове– препоръчителни са сладки, кисели или тежки плодове, като портокали, банани, авокадо, грозде, череши, праскови, пъпеши, берита, сливи, ананас, манго и папая.
- Зеленчуци– добро въздействие оказват цвеклото, краставиците, морковите, аспержите и сладките картофи, като изискването е да бъдат варени, не в сурово състояние.
Следните зеленчуци са приемливи в умерени количества, ако са обработени термично с краве масло гий или олио и са съчетани с храни, редуциращи Вата: грах, зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол, целина, тиквички и картофи.
- Желателно е да се избягва консумацията на кълнове и зеле.
- Подправки – позволени са кардамон, кимион, джинджифил, канела, сол, карамфил, синапено семе и малки количества черен пипер.
- Ядки– подходящи са всякакъв вид ядки.
- Бобовикултури – намалете приема на всички видове боб, с изключение на боб мунг.
- Олио– всички видове олио намаляват Вата.
0 коментара