Какво е Златно мляко ?
Златно мляко наричаме специфичен вид традиционна за Индия тонизираща и изключително здравословна напитка. Произходът на този еликсир за балансирано здраве се корени в популярната индийска система Аюрведа.
Целта на това учение е хармоничен и здравословен начин на живот и представлява „наука за живота“. Счита се, че Аюрведа започва преди около пет хиляди години, първоначално като традиция, предавана от уста на уста.
Отличие за Златното мляко
Британския уебсайт TheGuardian.com, носител на редица награди, номинира напитката като „питието на 2016“. Определя го като коктейл, подобаващ дори на такива митични фигури като Мидас, който в древногръцката митология можел да трансформира всяко нещо в злато.
Златното мляко вече се е превърнало в модна фиксация по света като куркума лате. Независимо дали го чувате за пръв път, то бива поръчвано необичайно често в кафенетата на Америка, Австралия, Великобритания и дори Южна Африка.
Основа на Златното мляко
Златното мляко, или както е познато в Индия haldidoodh (произнася се халдидоот) в основата си се състои от куркума и органично кокосово или бадемово мляко.
Куркума
Това е тревисто растение, което може да живее с години и да израсте на височина до един метър. Стритият на прах корен на растението се прилага както в готварското изкуство, така и за медицински цели. Може да се смята като една от най-широко разпространените хранителни добавки в Индия.
Приложението й вероятно датира не по-малко от хиляда години. Това се дължи не просто на свойството й да обагря ястията в приказно жълто, или на обогатяващото вкуса на ястията качество, но и на целебният ефект от използването й.
Способността на куркумата да подпомага кожата, косата, зъбите, гърлото, ставите, както и жизнено важни органи като мозък, сърце и черен дроб е установена отдавна. Използва се за повлияване на редица проблеми със здравето. Съществуват мащабни научни проучвания върху благоприятните клинични ефекти на куркумата.
Откритите антиракови, противовъзпалителни и антиоксидантни ползи от нея са публикувани в широк спектър от научни издания. В самата Аюрведа тя се прилага при дихателни затруднения, ставни болки, отпадналост, храносмилателни проблеми и пр.
Куркумата се използва успешно и като средство за отслабване. Едно от най-ценните възможности на билката е способността й да повиши вашия имунитет.
Кокосовото мляко и ползите от него
Неговата популярност в последно време се увеличава. Кокосовото мляко е приятна алтернатива на кравето мляко и може да предложи редица ползи за здравето.
Кокосовото мляко се извлича от бялата част на зрелите кафяви кокосови орехи, които са плодовете на кокосовото дърво. Млякото има плътна консистенция и богат кремообразен характер.
Тайландските и други кухни от югоизточна Азия често избират това мляко. Също така то е популярно в Хавай, Индия, някои страни от Южна Америка и Карибите.
Кокосовото мляко не бива да се бърка с кокосовата вода, която се намира в незрелите зелени кокосови орехи.
Кокосовото мляко може да бъде определено като гъсто или разредено в зависимост от консистенцията и колко е преработвано.
Съществуват някои научни индикации, че това мляко може да спомага за предотвратяването на възпаления, язва, както и да се бори с вирусите и бактериите.
По-добро от кафето
Добре приготвеното златно мляко притежава редица предпочитани качества и усещания като:
- Мека кремообразна пяна
- Успокоява
- Освежава
- Кокосов или бадемов „темперамент“
- Леко пикантно
- Сладко
- Много вкусно
- Напълно здравословно
Това е идеалната следобедна напитка за виталност, когато имате нужда от нещо, което да ви поддържа до вечеря.
Всеки път, когато усетите непреодолимо „влечение“ към обичайната ви кафена напитка, вместо да посегнете към нея, спомнете си за сладостите на златното мляко! Доставите ли си удоволствието от този еликсир, чувството ви ще се допълни от мисълта, че този път тялото ви се е обогатило с нещо съвършено здравословно.
Лечебни вълшебства с мляко и куркума
Комбинирането на двете основни съставки на златното мляко – кокосовото или бадемово мляко и куркумата, се отразява по-добре на здравето, в сравнение с използването на съставките поотделно.
Още повече този ефект се подчертава при използването на органичен мед като подсладител. Медът подобрява функциите на черния дроб, бъбреците, мозъка и пр. Той е богат на ензими, витамини, минерали и има успокояващо върху стомаха действие и като цяло има противовъзпалителни свойства.
Куркумата самостоятелно съдържа 235 компонента, самите те с най-разнообразни полезни свойства. Научно проучване сочи интересни резултати от приема на един грам екстракт от куркума на ден в продължение на осем до дванадесет седмици. Резултатът е редуциране симптомите на артрит, от тях главно болка и възпалителни симптоми.
Спадът на симптомите е бил близък до този от дневния прием на ибупрофен, прилаган за същия период. Разликата е, че при използването на куркума не са наблюдавани стомашно-чревни раздразнения. Друго изследване показва, че сравнително ниска доза на куркума може да намали едновременно холестерола и възпалителните показатели.
Билката повлиява мозъка, като увеличава концентрацията на съединения, които помагат на органа да формира нови връзки и спомага за растежа на мозъчни клетки. Някои съставки в златното мляко повлияват добре мозъчната функция и засилват паметта.
Компонентите на куркумата се усвояват по-добре при наличието на съвсем малко количество специфична мазнина, която в случая се намира в млякото.
Друг елемент, подобряващ значително оползотворяването на куркумата от страна на организма, е черният пипер. Малко количество, добавено към сместа, може да подобри усвояването с до 2000 %!
Прибавянето на канела към сместа внася допълнителен вкус и аромат, като освен това напитката допринася за спокоен, възстановителен сън и облекчение на нервната система.
От друга страна, ако добавите лют червен пипер, коктейлът се превръща в добър болкоуспокоител, който облекчава мускулни, неврологични и ставни болки. Така обогатената на бета каротини смес е също много полезна при акне, алергии, запушване на синусите и като цяло указва благотворно влияние върху кожата.
Когато се пие сутрин, например след като хапнете сутрешната си порция плодове, златното мляко ще осигури глюкоза за мозъка ви, ще възстанови функцията на червата и черния ви дроб.
Просто, седейки в офиса сутрин сред своите колеги, издавайки звука на задоволството от божествения балсам, наречен „куркумалате“, всички наоколо ще започнат да се чудят какво специално средство за по-добър живот пиете! Тогава ще усетите и вторичните ефекти от консумирането на това уникално питие, а именно, че то променя и околните, или поне ще ги накара да завиждат!
Какво е чувството да пиеш златно мляко ?
Чувствате се внезапно обвити в топло, меко и естествено комфортно одеяло! Ако го пиете сутрин, то в този случай чувството е свежа прегръдка със света, който се събужда сутринта за нов живот!
Автентична рецепта за златно мляко
- Вземете парче корен куркума с дължина около 3 см. Помнете, че куркумата на прах никога не е толкова ефективна, колкото стритите пръчки от куркума, тъй като шансовете за замърсяване на праха са по-високи, освен това ефикасността му намалява в следствие на отделената при смилане топлина. И така, вземете пръчка куркума и я смачкайте, като използвате чукало и хаванче.
- Натрошете и няколко зърна черен пипер. Светлият сорт е по-добър.
- Налейте малко количество кокосово или бадемово мляко в чаша. Изсипете куркумата (пълна супена лъжица) с черния пипер и бъркайте до хомогенна смес.
- Разпределете по равно течната смес в две чаши за пиене.
- Затоплете 1 литър кокосово или бадемово мляко. Важно е млякото да не се оставя да заври, тъй като това ще доведе до кипване. Също така, това може да влоши крайния резултат от консумиране на питието.
- Изсипете млякото в двете чаши и разбъркайте.
- Добавете органичен мед за подслаждане на вкус.
Не подлагайте меда на температура над 42 градуса по целзий, част от състава му ще се разгради. За да се уверите, че температурата е допустима, потопете пръст в сместа. Ако пръстът ви се чувства комфортно на тази температура, добавете меда.
Ако желаете, може да добавите четвърт чаена лъжица джинджифил, канела или лют червен пипер. За допълнителен вкус могат да се добавят пресни бадеми, канелени пръчици или дори овес.
Ако целта е облекчаване на възпалено гърло, добавете половин чаена лъжичка гхи към топлата смес, преди да я изпиете. Гхи ще се стопи и ще смекчи вашата кашлица.
- Накрая консумирайте питието с приятел и се наслаждавайте!
Предупреждение!
Високи дози куркума, или т.н. терапевтични дози, които главно се съдържат в специализираните хранителни добавки, могат да предизвикат усложнения при хора, приемащи лекарства за съсирване на кръвта, имащи проблеми с жлъчката или рак. Говорете с доктор преди прием на добавки с куркума, ако страдате от сериозна болест. Добрата новина е, че подправката куркума (вместо концентрирана хранителна добавка) в умерени количества би следвало да е безопасна за всички.
0 коментара