Според аюрведа, типологията на някои заболявания е такава, че те засягат и енергийното ни тяло не по-малко от неговата физическа обвивка. Нещо повече, много от състоянията, които ни измъчват, произтичат от вътре навън – иначе казано, симптомите, които усещаме на повърхността, са причинени от дисбаланси вътре в нас.
Също като Хипократ, в аюрведа голямо значение се отдава на храната, но за разлика от него, индийският му колега Чарака виждал, че различните храни влияят не само на нашата физика.
Затова той се възползвал от техните благоприятни влияния върху жизнената енергия на пациентите и наблюдавал чудодейните му ефекти.
Снимка: Unsplash
Основни правила на хранителните режими според индийската медицина
Храната трябва да е начин на живот. Но, за да бъдат рецептите наистина здравословни, специалистите препоръчват по време на хранене да използвате малки количества сол – за предпочитане хималайска, като редувате периодично с йодирана.
Снимка: Unsplash
Според индийската медицина умереността е от изключително голямо значение. Спазвайте балансиран режим и не прекалявайте нито с яденето, нито с въздържанието. В аюрведа се държи много на физическите и духовните упражнения. Отделяйте време за йога и медитирайте поне по 15 минути на ден.
Хранене според индивидуалната аюрведа природа (конституция)
Диетата според индийската кухня трябва да бъде съобразена с нашата индивидуална вродена природа (т. нар. пракрити) и моментната природа, оформена под въздействие на различни фактори (пуруша).
Основните природни конституции в аюрведа се базират на основните енергии пита, кафа и вата. Те рядко присъстват поединично и много по-често се срещат у нас в различни комбинации.
По рождение ние сме предразположени към определени храни, чувства и състояния, включително болести. Тази природа има както вътрешни, така и външни признаци и характеристики.
Именно поради това аюрведа се старае да възвърне баланса на тялото, душата и ума. Един от начините за това е чрез храни, които са полезни. Като спазваме диета, подходяща диета, ние можем да поддържаме елегантна фигура и здрав дух в здраво тяло.
Пациентите с конституция, доминирана от пита дошата, е добре да се ограничават по отношение на загряващите храни, като например от черен пипер.
За хората с ясно изразена вата природа са подходящи течните ястия. Ако и вие сте с такава конституция, затопляйте супата си, преди да я хапнете. Хапвайте червена леща или кълнове от боб мунг. Препоръчваме ви обаче да избягвате зрелия фасул.
Основни аюрведа храни
Индийската кухня гледа с голяма почит на зеленчуковите и зърнените храни. Повечето ястия са вегетариански или дори веган, което по никакъв начин не ги прави по-малко изкусителни.
Млечните продукти според индийската медицина
Аюрведа не забранява, но и не препоръчва млякото за всеки един човек. Оказва се, че то може да е вредно за нас. Има лесен начин да разберем дали е така.
Преди да си легнете вечер, пийнете малко прясно мляко, без да си миете зъбите след това. Така трябва да престоите цяла нощ. Резултатите ще са ясни на сутринта – ако усещате кисел вкус в устата си, много е възможно то да е противопоказно за вас.
Бобови култури и ястия от тях
Боб мунг е много важна култура в аюрведа. Наричан още папуда или индийски фасул. Популярен е и в други кулинарни традиции от Централна и Източна Азия. Бобът мунг е богат на витамини и естествени влакна.
Перфектен е за диети, тъй като е източник на протеини без излишни калории. Малко количество от него е достатъчно да ни набави базисно съдържание на магнезий, манган, цинк, желязо, фосфор. Богат е и на аминокиселини.
Супи от индийската традиционна кухня
Супите са много здравословен тип храна, защото засищат, без да натежават. Перфектни са за ядене през втората половина на деня, когато не е полезно да преяждаме.
Подправки
Дълъг пипер
Една подправка, която добре познаваме, е черният пипер. У нас обаче е малко познат неговият братовчед дългият пипер, т. нар. Пипали. Това растение е характерно за онези региони на Индия, където температурите са най-високи и лятото е най-дълго. Среща се и в централната част на Хималаите.
По традиция тази подправка присъства в рецептите за редица индийски ястия. Същевременно, тя се прилага и за лечение и профилактика, както и в приготвянето на козметични препарати. Успешно лекува кашлица и настинка, ограничава диабета, подпомага репродуктивните способности.
Шафран (кумкум)
Тази изключително ценна подправка е широко използвана от индийските лечители, тъй като има охлаждащи и енергизиращи свойства. Също така тя се отразява много добре върху храносмилането.
Благодарение на своя горчиво-пикантен вкус, той се комбинира много добре с много други индийски подправки и придава неповторим аромат на ястията. Освен това има свойството да тонизира и да успокоява болката. Едновременно с това, подобрява обмяната на веществата и хармонизира стомашната флора.
Има редица аюрведа ястия, които можем да си сготвим с тази чудодейна подправка – шафраново мляко, лимонада с щипка шафран, превъзходно златисто ризото и още много други. Подправката се използва и в индийската традиционна козметика.
Аюрведа десерти
Снимка: Unsplash
Можете да пробвате, например, оризов пудинг с кардамом и канела, био бонбони с фурми и кокос или пудинг с манго, чия и кокосово мляко.
Чайове и билкови отвари
Консумацията на чай е ежедневен ритуал в Индия от най-древни времена.
Една от най-тачените билки в аюрведа е ашваганда. Наричат я още “индийския женшен”, От нея може да се приготви изключително ароматен и полезен чай. Продава се и на прах и по малко от нея може да се слага към чаша мляко или сок.
Ашваганда ни помага срещу анемия, безсъние, депресия, стерилитет и много други. Ако при вас е определяща вата дошата, ашваганда ще ви помогне да преодолеете предизвикателствата в здравословен план.
Местните хора пият също ройбос, каркаде, зелен чай и много други. Чаят от каркаде, например, действа успокоително на пита доша и понижава нивата на лошия холестерол. Има също така полезно действие срещу депресия. Можете да го подправите с малко кимион.
Пациентите, при които балансът на дошите е по-деликатен, могат да си пийват лек чай от фенел и кориандър с кимион. Тази напитка помага да хармонизираме енергиите в тялото си независимо от вида на нашата конституция. Много добър избор е за хората с капризен стомах.
За малки деца над 24 месеца е подходящ червеният чай – ройбос. Тъй като има нулево съдържание на кофеин и теин, танините в него също са доста малко като количество.
Както за дечицата, така и за възрастни е подходящ и лайковият чай. В крайна сметка той има чудесно успокояващо въздействие върху нервната система и много добре се понася от стомаха. Помага и срещу безсъние, като за такива случаи трябва да се пие вечер преди лягане с малко мед.
Снимка: Unsplash
0 коментара