Шафранът, на санскрит наричан кесар или кумкум, е подправка, призната за деликатес по цялото земно кълбо. Тя се добива най-вече в земите на Древна Персия и в държави от арабския свят. Добива се от яркочервените тичинки на лилавото цвете с латинското име Crocus sativus.
Тъй като са нужни огромен брой от тези цветя, за да се направи изключително малко количество от подправката, тя коства много часове човешки труд и внимание и затова е толкова високо ценена и струва много навсякъде по света. Същевременно, нищожни количества шафран са нужни, за да усетим ползотворното му влияние върху нашето здраве.
Какви са лечебните свойства на шафрана?
Още първите аюрведи са разпознали лековити свойства на шафрана и са го записали като една от чудодейните подправки в писмените паметници “Чарака Самхита”, “Сушрута Самхита” и други.
Древна индийска медицина
Той се използва като охлаждаща, успокояваща кръвта и енергизираща съставка. Шафранът има благотворен ефект и върху човешкото храносмилане, което го прави перфектната и вкусна добавка към всяка храна. Освен това той комуникира добре с почти всички други билки, прилагани в аюрведа, и балансира всички доши, така че на практика няма никакъв шанс да сбъркаме с него.
Кулинарна аюрведа
Шафранът има пикантно-горчив вкус и носи редица ползи за тялото:
- действа като своеобразен тоник за ума,
- има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства,
- отразява се добре на кожата,
- подобрява апетита
- ускорява метаболизма,
- балансира всякакви стомашни неразположения,
- детоксикира.
Шафранът може да се използва за успокояване на дошите, когато хармонията на организма ни е нарушена. Също като много други чудотворни билки освен всичко друго е и афродизиак.
Аюрведа козметика
От шафрана могат да се приготвят и козметични средства, въпреки че в повечето случаи те са твърде луксозни и скъпи поради високата цена на ключовата съставка. Но ако можете да се доберете до терапия на кожата с шафран, не пропускайте да го направите.
В аюрведическата козметика той отдавна се използва както за приготвянето на мазила против акне и упорити кожни възпаления, така и подмладяващи помади срещу бръчки. Смята се още, че той придава изящен блясък и прекрасна белота на кожата. Кремовете със съдържание на шафран при това са силно овлажняващи и подхранват кожата.
Как можем да прибавим шафрана към ежедневното си меню?
Със самия шафран е много малко вероятно да допуснем грешка, дори и искрено да се постараем. По принцип можем да го прибавяме като най-обикновена подправка към готвените от нас ястия в количества и комбинации по свой вкус. Най-много шафранът отива на рибни ястия и на ориз.
Ако обаче наистина искаме да постигнем резултати с него, трябва да внимаваме с всички останали съставки в кулинарните вълшебства, които сме решили да създадем. Това е важно от гледна точка на това, че малко са храните и подправките, които като шафрана са толкова благоприятни за всеки един от нас.
Предлагаме ви някои специално разработени рецепти, които и сами можете да опитате с шафран. Освен вкусни те са и доста полезни. Можете да изберете тези от тях, които най-много пасват на вашите нужди.
Идеи за рецепти с шафран
Шафран с мляко
Ползи:
Освен че е супер вкусна, тази рецепта помага при менструални болки, астма, различни алергични състояния и др. Добра е и като помощна терапия при лечение на канцерогенни заболявания, както и при нарушения в сърдечната дейност. Може да се използва също така вместо чай при грипни симптоми, като действа положително на общия тонус на организма. За максимален ефект най-добре е то да се пие сутрин на гладно. Въпреки че е сутрешно питие, тъй като отпуска стреса и тревогите, шафранът индиректно действа добре и на съня.
Необходими продукти:
250 мл краве мляко* (Веганите и хората, за които приемането на млечни продукти е противопоказно, могат спокойно да си направят напитката с ядково мляко.)
Шафран – около 3 – 4 влакънца
Подсладител (захар/мед)
Щипка кардамом/канела
Счукани или накълцани ядки
Начин на приготвяне:
Прибавяме шафрана към млякото, което предварително сме кипнали на котлона. Разбъркваме добре, като може дори да притиснем с дървена лъжица шафрановите нишки, за да пуснат повече екстракт. Оставяме да поври на тих огън в продължение на трийсетина минути. Истинският шафран не побелява независимо колко време прекарва в млякото. По желание подслаждаме напитката с мед, захар, сироп или друго. Можем да добавим и малко кардамон и да гарнираме с ядки.
Шафранова лимонада
Това е чудна освежаваща напитка, която носи повечето от положителните свойства на млякото с шафран и същевременно е една изтънчена и вкусна алтернатива за пиене през лятото.
Необходими продукти:
Сокът от 2-3 лимона
Вода
4-5 шафранови нишки
Подсладител (захар, мед или друго)
Начинът на приготвяне е сходен с технологията на всяка една лимонада с тази единствена разлика, че тук прибавяме и няколко нишки шафран. Сервира се изстудена, като могат да се добавят и други плодове по желание и в съответствие с вашата собствена конституция.
Ориз с шафран
Ползи:
Изключително разпространен деликатес в аюрведическата кулинария е ризотото с шафран. Според индийската традиция това ястие е най-подходящо за консумация през горещото лято на места с много висока влажност на въздуха, а също и през дъждовната пролет, когато първите горещини ни “удрят” силно. Можете да прибавите към него малко аспержи и да го сервирате с лимон. Поради пречистващите си свойства шафрановото ризото се препоръчва на млади хора, които се борят с упорито акне, а също и при възрастни хора с артрит.
Необходими продукти:
3-4 супени лъжици мазнина (гхи, обикновено краве масло, зехтин или друго олио)
20-30 шафранови нишки
1,5 чаени чаши басмати ориз
4 чаши гореща вода
2 дафинови листа
3-4 късчета канела, можете да ги счукате, но не ги правете прекалено дребни
1-2 скилидки чесън (по желание)
сол
Начин на приготвяне:
Шафранът предварително се накисва за 5-10 минути в две супени лъжици хладка вода. През това време измиваме добре басмати ориза, докато спре да пуска нишесте. След това загряваме мазнината и запържваме в нея всички подправки освен шафрана. След две минути добавяме подсушения ориз и при енергично разбъркване го оставяме също да се пържи за малко.
Когато зрънцата станат бели на цвят след около пет минути, добавяме горещата вода и разтворения шафран. Оставяме сместа да къкри на бавен огън, докато се редуцира и оризът поеме водата, като от време на време продължаваме да разбъркваме. След като ястието е готово, можем да спрем котлона и да го оставим покрито за 10-15 минути, преди да сервираме. Украсете със стрък мента.
За какво трябва да внимаваме?
Макар че шафранът има много малко странични ефекти, когато го приемаме като кулинарна подправка или като хранителна добавка, следва да имаме предвид някои негови свойства.
Със самия шафран трудно ще прекалим, тъй като прекомерното количество за ден от него, което може да поемем, е над 1,5 г, а това е изключително скъпа подправка с ясно изразен вкус.
Около 0,30 мг от нея в храната са напълно достатъчни, за да се почувстваме по-здрави и жизнени. Ако обаче приемате лекарства за разреждане на кръвта или медикаменти за регулация на кръвното налягане, посъветвайте се с лекаря си по отношение на диетата си и участието на шафрана в нея. Бременни и кърмещи не бива да го приемат.
Генерално, той действа добре на нервната система, но и тук също има някои особености. При пациенти с депресивно разстройство шафранът има много добро въздействие. При страдащи от биполярно разстройство обаче той може да усложни положението, поради което се препоръчва те също да се консултират с лекар.
0 коментара