Туршии
Туршията е ястие със сладко-кисел вкус, което подобрява вкусовите качества на основното ястие.
Киселият ѝ вкус предизвиква „агни“ (храносмилателния огън), който повишава апетита и насърчава храносмилането.
Традиционни съставки на индийските туршии
Индийската туршия се приготвя от няколко съставки:
- Различни зеленчуци и плодове – краставички, лук, чушки, манго, кокос и др.
- Консервираща основа – саламура, оцет или хранителни масла.
- Различни индийски подправки – черен и червен пипер, куркума и др.
В Аюрведа, този вид ферментирали продукти се препоръчват в умерени количества – като гарнитура, а не като основно хранене.
Рецепти за популярни индийски туршии
- Туршия от амла – амла, олио, оцет, сол, чушле, захар.
- Туршия от лимон – лимон, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
- Туршия от чесън – чесън, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
- Туршия от зелени чушлета – зелени чушлета, олио, оцет, захар, куркума на прах.
- Туршия от червени чушлета – червени чушлета, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
- Туршия от домат – домат, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
- Туршия от лук – лук, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
- Туршия от месо – месо, олио, оцет, захар, лют червен пипер, куркума на прах.
- Туршия от риба – риба, олио, оцет, захар, лют червен пипер, подправки.