FB PIXEL

Супа

Супата е предимно течно ястие, което се поднася топло или горещо. В аюрведичния хранителен режим, най-подходящото време за прием на супи е вечерята.

Този вид течни ястия са много благоприятни за балансиране на телесен тип Вата, особено когато се приемат топли.

Аюрведично ястие

Съставки за приготвяне на аюрведични супи

В Аюрведа, супата се приготвя чрез комбинирането на вода или зеленчуков бульон със съставки като:
  • Зеленчуци – тиквичка, морков, праз и кромид лук, червена чушка и др.
  • Зърнени култури – червена леща, боб мунг дал, ориз басмати и др.
  • Пресни и сухи подправки – магданоз, естрагон, кимион, девисил и др.
  • Мазнина – гхи или растителни масла от кокос, сусам, маслини и др.
Повечето аюрведични супи са вегетариански или веган, а месо се добавя рядко и е предимно пилешко.

Популярни аюрведични супи

  • Зеленчукова супа – широкоразпространена супа, приготвена от кореноплодни и листни зеленчуци с подправки.
  • Супа от пиле или месо – приготвя се от пилешко или друго месо, смесено с картоф, пресни зеленчуци, морков, кориандър, карамфил, канела, чесън, лук и др.
  • Расам – приготвя се от тамаринд, домати, чушлета и различни пресни и сушени подправки.
  • Самбхар – приготвя се от зеленчуци с тамаринд, тур дал и различни пресни и сушени подправки.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско