Смес от подправки
В Аюрведа подправките играят съществена роля в различните терапевтични процедури за вътрешно и външно лечебно въздействие върху тялото.
Външната им употреба е под формата на лапа, използвана за разширяване на кръвоносните съдове и облекчаване на болка.
Вътрешният им прием като добавка към ежедневната храна прочиства тялото, предпазва срещу болести и отслабва енергиите Вата и Кафа.
Видове индийски подправки в аюрведичната кухня
Някои индийски подправки, които се използват при приготвянето на вегетариански и невегетариански ястия са например:
- Тамаринд
- Дафинов лист
- Индийско орехче
- Ажван
- Шафран
- Черен пипер
- Семена от кимион
- Мента
- Синапено семе
- Кориандър на прах
- Джинджифил
- Канела
- Сусамово семе
- Куркума
- Карамфил
- Асафетида
- Сминдух и др.
Всички изброени подправки могат да се използват като дижестив и за подсилване на вкуса на храните и напитките.