Салата
Салатата е топло или студено ястие, което може бъде приготвено по най-разнообразни начини.
В аюрведичния хранителен режим, салатите трябва да се консумират докато са пресни, за предпочитане по време на обедното хранене.
За вечеря може да се консумира салата с лимон и джинджифил.
Видове аюрведични салати
Салатите в Аюрведа се делят на сурови и термично преработени, като суровите салати са студени, твърди и по-трудни за храносмилане.
Според съставките можем да говорим за пет вида салати, а именно:
- Зелени салати
- Зеленчукови салати
- Салати с месо
- Салати с морски дарове
- Плодови салати
Кошамбир е една от традиционните зеленчукови салати – тя се приготвя от накиснат разделен грам дал, краставица, морков и лимон.
Съставки, които се използват в салатите в Аюрведа
За приготвянето на различни видове салати могат да се използват следните продукти:
- Зеленчуци – домат, лук, краставица, червено цвекло, морков, варен картоф, спанак, зеле, листа от кориандър, ряпа, репички, кокос и др.
- Плодове – нар, круша, диня, лимон, лайм, грейпфрут, фурми, стафиди и др.
- Допълнителни съставки – семена, ядки, зърнени и бобови култури, кълнове и др.
- Овкусяване – сол, лимон, олио и различни сосове.
Месото е сравнително рядко срещана съставка в аюрведичната кухня, а когато се използва е предимно пилешко или пуешко.