FB PIXEL

Салата

Салатата е топло или студено ястие, което може бъде приготвено по най-разнообразни начини.

В аюрведичния хранителен режим, салатите трябва да се консумират докато са пресни, за предпочитане по време на обедното хранене.

За вечеря може да се консумира салата с лимон и джинджифил.

Аюрведично ястие

Видове аюрведични салати

Салатите в Аюрведа се делят на сурови и термично преработени, като суровите салати са студени, твърди и по-трудни за храносмилане.

Според съставките можем да говорим за пет вида салати, а именно:

  • Зелени салати
  • Зеленчукови салати
  • Салати с месо
  • Салати с морски дарове
  • Плодови салати
Кошамбир е една от традиционните зеленчукови салати – тя се приготвя от накиснат разделен грам дал, краставица, морков и лимон.

Съставки, които се използват в салатите в Аюрведа

За приготвянето на различни видове салати могат да се използват следните продукти:
  • Зеленчуци – домат, лук, краставица, червено цвекло, морков, варен картоф, спанак, зеле, листа от кориандър, ряпа, репички, кокос и др.
  • Плодове – нар, круша, диня, лимон, лайм, грейпфрут, фурми, стафиди и др.
  • Допълнителни съставки – семена, ядки, зърнени и бобови култури, кълнове и др.
  • Овкусяване – сол, лимон, олио и различни сосове.
Месото е сравнително рядко срещана съставка в аюрведичната кухня, а когато се използва е предимно пилешко или пуешко.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско