Рецепти с мляко
Към млечните продукти се добавят подправки с цел обогатяване на вкуса и разширяване на ползите.
По-долу ще откриете рецепти и препоръки за консумация за всички млечни продукти в аюрведичната кухня.
Прясно мляко
Освен него се използват и подправки за създаване на полезни топли напитки като:
- Мляко с куркума
- Мляко с шафран
- Мляко с кардамон
- Мляко с индийско орехче
- Мляко с бадеми
- Мляко със съшен джинджифил
Извара
Някои традиционни комбинации включват:
- Райта от ананас и извара
- Райта с краставица и извара
- Извара с урад дал, сусамово масло и джинджифил
- Извара с мед, захар и гхи
- Извара с босилек, банан и мед
Мътеница
Приготвя се чрез смесване на равни количества вода и кисело мляко или чрез смесване на вода и кисело мляко в съотношение 4:1.
Колкото по-малко е млякото, толкова по-лесна за храносмилане е напитката.
Някои популярни рецепти с индийска мътеница включват:
- Мътеница с кориандър на прах
- Мътеница със семена от кимион
- Мътеница с джинджифил на прах
- Мътеница мокър кориандър, чушле, листа от къри и мокър джинджифил
- Мътеница с каменна сол
- Мътеница с асафетида, мета и др.
Кисело мляко
Противно на западното схващане, според аюрведичните текстове киселото мляко допринася за влошаване на средата в стомашно-чревния тракт и дисбалансира енергиите вата, пита и кафа.
По правило, киселото мляко трябва да се консумира на гладен стомах и в ограничени количества.
Избистрено бяло масло
Може да се използва за балансиране на пикантна храна, както и като заместител на олиото при готвене. Помага при изгаряния и кожни обриви, също така е добър хидратант.
В аюрведичната кухня, бялото масло най-често се консумира намазано върху хляб.
Гхи
Използва се основно с цел балансиране на храната, за да се подсили захранването на тялото и да се укрепи имунитета.
Може да се консумира с храна или мляко, като към всяка храна се добавят 1-2 с.л., а към всяка напитка – около 1 ч.л. гхи.
Сметана
Когато се смеси с кукрума на прах, тя е отличен худратант за външна употреба върху кожата.
За вътрешен прием, сметаната се използва предимно намазана върху хляб, но може да се консумира и със захар.
Твърдо сирене
На най-тежкото сирене може да се противодейства частично чрез подправки като горчица, черен пипер, кимион и джинджифил на прах.
Сиренето може да се намаже върху хляб или да се добави към храната.
Прясно сирене (панир)
Може да се консумира като допълнение към хляба, а също и като млечен продукт в много ястия, включително при различните видове къри.
Ястия, които могат да се приготвят с прясно сирене са например:
Панир батър масала
Съставки:
лук, джинджифил, чесън, домати, кашу, дафинов лист, чушлета, пълномаслено мляко, касоори мети, сушени листа от сминдух, гарам масала на прах, кориандър на прах, лют червен пипер, прясна сметана, масло, сол, панир, куркума.
Палак панир
пресен спанак (палак), чушлета, чесън, джинджифил, лук, семена от кимион, куркума, лют червен пипер, асафетида, гарам масала на прах, панир, сметана, гхи, касури мети (сушени листа от сминдух).
Панир тика масала
панир, чушка, лук, цедена извара, джинджифил, чеснова паста, сок от зелен лимон, червено чушле, гарам масала, тандори масала, куркума на прах, индийско орехче на прах, царевично нишесте, олио, сол.
Използване на млечните продукти според телесния тип
Избистрено масло
Краве мляко
Сирене
Кисело мляко
Избистрено масло
Панир (прясно сирене)
Мляко
Крем от кисело мляко
Гхи
Мляко
Кисело мляко
Мътеница