Райта
Райта е ястие, приготвено от кисело мляко със сурови или готвени зеленчуци и по-рядко с плодове.
Ястието обикновено се сервира като добавка към основното.
Някои видове плосък хляб могат да се консумират с райта и различни видове чътни.
Основни съставки на Райта
Основните съставки на райта са:
- Кисело мляко с билки и подправки – кориандър, семена от кимион, мента, черен пипер, чат масала и др.
- Зеленчуци – домат, краставица, морков, тиква, картоф, спанак, червено цвекло, кратуна, зелен нахут и др.
- Плодове – банан, манго, гуава, грозде, ананас и др.
Видове Райта в аюрведичната кухня
Това могат да бъдат:
- Райта с пресен лук – лук, извара, мента и сол на вкус.
- Бунди райта – бунди, лют червен пипер, извара, мента, чат масала и сол.
- Райта от грейпфрут – грейпфрут, извара, мента, чат масала и сол.
Райта може да се поднася като вкусно допълнение към по-пикантните ястия от индийската кухня.