Основни ястия
Основните ястия в аюрведичната кухня се разделят на четири групи:
1. Хляб (роти)
2. Ориз
3. Сухо къри
4. Течно къри
Хляб
Хлябът в Индия се нарича чапати, роти или пури.
Основните видове хляб са:
Основните видове хляб са:
- Чапати – пшеничено брашно, гхи или олио.
- Жавар – брашно от жавар.
- Роти – брашно майда, гхи, сусамово семе.
- Наан – брашно майда, гхи, сусамово семе.
- Пури – малки кръгли хлебчета от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио.
Ориз
В Аюрведа, оризът се сварява във вода и към него се добавят необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.
Примерни аюрведични ястия с ориз могат да бъдат:
Примерни аюрведични ястия с ориз могат да бъдат:
- Ориз мунг дал
- Ориз с кокос
- Ориз жира
- Ориз с домати
- Пържен ориз със зеленчуци
- Ориз с лимон
- Ориз с извара и гхи
Сухо къри
Ястията със сухо къри се приготвят предимно от зеленчуци или месо, не съдържат вода и се консумират с хляб.
Някои видове ястия със сухо къри са:
Някои видове ястия със сухо къри са:
- Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри.
- Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио и сол, без вода.
- Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
Течно къри
Ястията с течно къри се приготвят от зеленчуци и подправки и съдържат вода.
Консумират се предимно с ориз, тъй като храната става по-мека и се поглъща по-лесно.
Видовете ястия с течно къри са например:
Консумират се предимно с ориз, тъй като храната става по-мека и се поглъща по-лесно.
Видовете ястия с течно къри са например:
- Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Расам – варен домат, вода, различни подправки, олио.
- Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Панир тика масала – панир, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Панир батър масала – панир, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Къри със соя – накисната през нощта соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
- Къри с яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.