FB PIXEL

Основни ястия

Основните ястия в аюрведичната кухня се разделят на четири групи:

1. Хляб (роти)
2. Ориз
3. Сухо къри
4. Течно къри

Аюрведично ястие

Хляб

Хлябът в Индия се нарича чапати, роти или пури.
Основните видове хляб са:
  • Чапати – пшеничено брашно, гхи или олио.
  • Жавар – брашно от жавар.
  • Роти – брашно майда, гхи, сусамово семе.
  • Наан – брашно майда, гхи, сусамово семе.
  • Пури – малки кръгли хлебчета от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио.

Ориз

В Аюрведа, оризът се сварява във вода и към него се добавят необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.
Примерни аюрведични ястия с ориз могат да бъдат:
  • Ориз мунг дал
  • Ориз с кокос
  • Ориз жира
  • Ориз с домати
  • Пържен ориз със зеленчуци
  • Ориз с лимон
  • Ориз с извара и гхи

Сухо къри

Ястията със сухо къри се приготвят предимно от зеленчуци или месо, не съдържат вода и се консумират с хляб.
Някои видове ястия със сухо къри са:
  • Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри.
  • Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио и сол, без вода.
  • Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
  • Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.

Течно къри

Ястията с течно къри се приготвят от зеленчуци и подправки и съдържат вода.
Консумират се предимно с ориз, тъй като храната става по-мека и се поглъща по-лесно.
Видовете ястия с течно къри са например:
  • Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Расам – варен домат, вода, различни подправки, олио.
  • Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Панир тика масала – панир, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Панир батър масала – панир, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Къри със соя – накисната през нощта соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
  • Къри с яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско