Ориз
Според Аюрведичната медицина, оризът е сатвична, тоест чиста храна.
Той спомага за изграждане на тъканите в тялото, създава висока прана (жизненост) и е лесен за храносмилане.
Освен че е полезен за здравето, оризът е продукт, който подпомага мадхур рас или сладкия вкус в тялото. Това създава балансиращото му действие за вата и пита енергиите.
Популярни аюрведични ястия с ориз
Някои от най-разпространените начини за комбиниране и консумиране на ориза в индийската кухня са:
- Ориз Мунг дал – варен ориз, мунг дал, гхи, сол, семена от кимион и други подправки.
- Ориз с кокос – варен ориз и кокосово мляко.
- Жира ориз – варен ориз, семена от кимион, гхи и листа от къри.
- Ориз с домати – варен ориз, домат, олио и подправки.
- Ориз със зеленчуци (пържен) – варен ориз, смес от зеленчуци, гхи и подправки.
- Ориз с лимон – варен ориз, сок от лимон и сол.
- Ориз с извара – варен ориз, извара, семена от кимион, гхи и листа от къри.
- Ориз с гхи – варен ориз, гхи и сушени плодове.
Както в подготовката на ориза, така и в другите аюрведични рецепти се препоръчва използването на по-малко сол, за сметка на по-голямо разнообразие от подправки.