Несъвместимост на храната
Според Аюрведа, повечето болести се зараждат от консумацията на вируд ахар – терминът за храни, които не могат да се комбинират.
Според деврните текстове, противоположните свойства на определени групи продукти нарушават нормалния метаболизъм, а оттам се стига и до появата на заболявания.
Видове несъвместимости между хранителните продукти
Най-широко разпространено е комбинирането на сол с млечни продукти, които са несъвместими.
Единствената храна, която може да се комбинира с млякото, е узрялото манго.
Съществуват различни видове вредни за тялото несъвместимости и фактори, които са описани в аюрведичните текстове:
Единствената храна, която може да се комбинира с млякото, е узрялото манго.
Съществуват различни видове вредни за тялото несъвместимости и фактори, които са описани в аюрведичните текстове:
- Агни вируда – хранене без апетит.
- Матра вируда – мед и краве масло гхи не трябва да се консумират в равни количества.
- Сатмя вируда – прием на храни, които са несъвместими с храносмилателната система на съответния човек.
- Доша вируда – хранене в противоречие с подсилената или отслабената доша.
- Санскра вируда – никога не се препоръчва затопляне на меда.
- Веря вируда – консумиране на храни с противоположно действие, като например риба и мляко.
- Коста вируда – прием на тежка храна, когато стомахът не е способен да я преработи.
- Карма вируда (поредица) – пиене на гореща вода, ядене на мед, консумиране на извара вечер.
- Парихар вируда – пиене на студена вода след топли напитки.
- Паал вируда – смесване на солено и сладко.
- Самьог вируда – плодова салата или комбиниране на мляко с банан.
- Хридя вируда – прием на храна, която не е по вкуса на конкретния човек.
- Види вируда – хранене в противоречие с описаните в Аюрведа правила – например не се препоръчва консумацията на десерт след основното ястие.
- Деш вируда – хранителен модел, предназначен за студените страни или местообитания; прилага се през лятото.
- Кала вируда – хранителен модел, който през лятото е пикантен, а през зимата – студен.
Авторът на един от най-древните аюрведични текстове, Чарака, казва, че който прави упражнения, млад е и има добро агни, може да приема вируда храна.