FB PIXEL

Млечни продукти

В Аюрведа, млякото се счита за sampurn aahar и е satmya – т.е. възприема се лесно от тялото, повишава жизнените сили и подсилва имунитета.

Класическите индийски текстове описват 8 вида мляко: краве, биволско, козе, камилско, овче, слонско, магарешко и човешко.

Те балансират Вата и Пита и могат да се използват като естествено слабително средство.

Млечни продукти

Видовете мляко и техните свойства според Аюрведа

Най-използваните млека в аюрведичното хранене са кравето, биволското, козето и човешкото.
Останалите се ползват според региона – например камилското мляко се консумира в пустинните зони.
  • Кравето мляко е най-сатвично (внася спокойствие, равновесие, баланс и радост), освен това е афродизиак.
  • Млякото от воден бивол е най-добро за приемане при безсъние, но е много трудно за храносмилане.
  • Козето мляко е по-леко и може да се приема вместо майчиното мляко при невъзможност за кърмене.
Аюрведа счита майчиното мляко за най-пълноценната храна за детето и стимулира дългото естествено кърмене – до 2, 3 или дори 4-годишна възраст.

Как се консумира млякото в аюрведичното хранене?

Суровото мляко е трудно за храносмилане, затова към него се прибавят различни билки, подправки и други добавки като например:
  • Сушен джинджифил
  • Куркума
  • Ашваганда
  • Кардамон
  • Канела
  • Шафран
  • Кокосово масло
  • Мед и др.
Тези съставки обогатяват вкуса и спомагат за по-лесното усвояване на млякото от организма.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско