Млечни продукти
В Аюрведа, млякото се счита за sampurn aahar и е satmya – т.е. възприема се лесно от тялото, повишава жизнените сили и подсилва имунитета.
Класическите индийски текстове описват 8 вида мляко: краве, биволско, козе, камилско, овче, слонско, магарешко и човешко.
Те балансират Вата и Пита и могат да се използват като естествено слабително средство.
Видовете мляко и техните свойства според Аюрведа
Най-използваните млека в аюрведичното хранене са кравето, биволското, козето и човешкото.
Останалите се ползват според региона – например камилското мляко се консумира в пустинните зони.
Останалите се ползват според региона – например камилското мляко се консумира в пустинните зони.
- Кравето мляко е най-сатвично (внася спокойствие, равновесие, баланс и радост), освен това е афродизиак.
- Млякото от воден бивол е най-добро за приемане при безсъние, но е много трудно за храносмилане.
- Козето мляко е по-леко и може да се приема вместо майчиното мляко при невъзможност за кърмене.
Аюрведа счита майчиното мляко за най-пълноценната храна за детето и стимулира дългото естествено кърмене – до 2, 3 или дори 4-годишна възраст.
Как се консумира млякото в аюрведичното хранене?
Суровото мляко е трудно за храносмилане, затова към него се прибавят различни билки, подправки и други добавки като например:
- Сушен джинджифил
- Куркума
- Ашваганда
- Кардамон
- Канела
- Шафран
- Кокосово масло
- Мед и др.
Тези съставки обогатяват вкуса и спомагат за по-лесното усвояване на млякото от организма.