FB PIXEL

Кичди (Мунг Дал и ориз)

Дал кичди е сред най-здравословните и вкусни ястия в индийската кухня и се използва в случаи на недобро здравословно състояние и храносмилателни проблеми.

Традиционната рецепта за дал кичди може да се консумира от всички комбинации от Вата, Пита и Кафа, без да нарушава баланса на дошите.

Аюрведично ястие

Как се приготвя Кичди (Мунг Дал и ориз)

пясъчен часовник

Време за подготовка

30 мин

икона огън

Брой калории в 1 порция

180 – 200 ккал

пясъчен часовник

Време за готвене

10 мин

икона огън

Мазнини общо

5 г.

пясъчен часовник

Общо време

40 мин

Съставки за 2-3 порции

  1. 500 г ориз басмати
  2. 400 г мунг дал (зелен боб)
  3. 2 с.л. куркума на прах
  4. 4 г хинг (асафоетида) или на вкус (острият лют вкус на ястието зависи от количеството добавен хинг по време на готвенето)
  5. 5 г хималайска сол
  6. 20 г гхи (пречистено масло) 7. 500 мл вода 8. 5 г джийра (кимион)

Начин на приготвяне

1. Изсипете ориза и дала заедно в купа за смесване, измийте ги и ги изчистете.
2. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете гхи и джийра (кимион).
3. Гответе на слаб огън, докато зацвърчи, след което добавете лук, домати и чесън.
4. Подправете с куркума и сол и разбъркайте добре
5. Прибавете ориза и дала в тенджерата под налягане, след което прибавете вода.

6. Разбъркайте добре всички съставки и водата
7. Водата трябва да покрие ориза.
8. Гответе, докато сместа се сгъсти.
9. Ако е необходимо, добавете още гхи.
10. Гъстотата на кичди зависи от количеството вода, което прибавяте.
11. Готви се на слаб огън до 6-7 изсвистявания на клапана.

Обичайно кичди се консумира в полутвърдо състояние.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско