Кичди (Мунг Дал и ориз)
Дал кичди е сред най-здравословните и вкусни ястия в индийската кухня и се използва в случаи на недобро здравословно състояние и храносмилателни проблеми.
Традиционната рецепта за дал кичди може да се консумира от всички комбинации от Вата, Пита и Кафа, без да нарушава баланса на дошите.

Как се приготвя Кичди (Мунг Дал и ориз)

Време за подготовка
30 мин

Брой калории в 1 порция
180 – 200 ккал

Време за готвене
10 мин

Мазнини общо
5 г.

Общо време
40 мин
Съставки за 2-3 порции
- 500 г ориз басмати
- 400 г мунг дал (зелен боб)
- 2 с.л. куркума на прах
- 4 г хинг (асафоетида) или на вкус (острият лют вкус на ястието зависи от количеството добавен хинг по време на готвенето)
- 5 г хималайска сол
- 20 г гхи (пречистено масло) 7. 500 мл вода 8. 5 г джийра (кимион)
Начин на приготвяне
2. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете гхи и джийра (кимион).
3. Гответе на слаб огън, докато зацвърчи, след което добавете лук, домати и чесън.
4. Подправете с куркума и сол и разбъркайте добре
5. Прибавете ориза и дала в тенджерата под налягане, след което прибавете вода.
6. Разбъркайте добре всички съставки и водата
7. Водата трябва да покрие ориза.
8. Гответе, докато сместа се сгъсти.
9. Ако е необходимо, добавете още гхи.
10. Гъстотата на кичди зависи от количеството вода, което прибавяте.
11. Готви се на слаб огън до 6-7 изсвистявания на клапана.
Обичайно кичди се консумира в полутвърдо състояние.