Яхнии
В Аюрведа, яхнията е комбинация от твърди продукти, която се готви в течност и се поднася в сос.
Тя служи за основно ястие и спомага за поддържането на баланса между готвени и сурови храни, който според аюрведичните текстове трябва да бъде 70% на 30%.
Какви съставки влизат в яхнията?
Съставките на яхнията могат да включват комбинация от:
- Зеленчуци – моркови, картофи, лук, боб, чушки и домати.
- Месо – телешко, птиче, риба и морски дарове.
- Течна основа – вода, кокосово мляко, бульон или ядково мляко.
Аюрведична рецепта за зеленчуково-месна яхния
Съставки:
моркови, месо, лук, картоф, грах, боб, джинджифил, зелено чушле, пипер на прах, кардамон, кокосово мляко, листа от къри, кокосово олио, сол и захар.
моркови, месо, лук, картоф, грах, боб, джинджифил, зелено чушле, пипер на прах, кардамон, кокосово мляко, листа от къри, кокосово олио, сол и захар.
Начин на приготвяне:
1. Гъстият сос се приготвя на основата на брашно от нахут (басен).
2. Към него се прибавят всички съставки без чушлето и кориандъра.
3. Яхнията се готви на ниска температура – без да се вари.
1. Гъстият сос се приготвя на основата на брашно от нахут (басен).
2. Към него се прибавят всички съставки без чушлето и кориандъра.
3. Яхнията се готви на ниска температура – без да се вари.
Сервиране:
Яхнията се сервира с кисело мляко и се гарнира с чушлето и кориандъра.
Яхнията се сервира с кисело мляко и се гарнира с чушлето и кориандъра.