FB PIXEL

Хляб и тестени изделия

В Аюрведа хлябът се счита за важна част от храненето, като ползите му идват тогава, когато зърното е качествено и правилно приготвено.

Индийската кухня предлага рецепти както за обикновен плосък хляб, така и за ферментирали тестени изделия. Според аюрведичното разбиране, ползите за здравето от хляба имат повече общо със зърното, отколкото с процеса на ферментация

Хляб

Видове индийски хляб

  • Чапати – плосък хляб, направен със смес от олио и сол.
  • Сесаме – приготвя се с топинг от сусам, олио и сол за вкус.
  • Пратас – по-тежка разновидност на чапати, приготвена с гхи и пълнена със зеленчуци.
  • Наан – плоска питка, приготвена от брашно и сусамово семе и печена на открит огън.
  • Батура – приготвя се от брашно майда и се пържи в олио.
  • Доса – хляб от Южна Индия, приготвен от ферментирал настърган ориз с чътни и самбар.
  • Апам – тънка палачинка, приготвена от брашно от ферментирал в кокосово мляко или мая ориз.
  • Бхакри – плосък хляб, приготвен от жвар бажра или царевица.
  • Бисквити – запеченото тесто с различни ядки може да се счита за хляб.
  • Кхакхра – хрупкав плосък хляб, който се суши с различни подправки за по-дълго съхранение.
  • Кулча – плоска кръгла питка, направена от тесто от брашно, пюре, лук и много подправки.
  • Пападам или папад – тънък, напукан, хрупкав хляб, сервиран преди или заедно с ястието.
  • Пуран поли – сладка плоска питка с пълнеж от варен нахут, леща, куркума, захар, джагери и подправки.
  • Роти, Румали роти – други видове хляб, приготвени от брашно.

Различните видове плосък хляб могат да се приготвят също така от царевица, просо, дагуса, бажра и ориз.

Пекат се в тиган без олио и могат да се консумират с различни видове къри.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско