Хляб и тестени изделия
В Аюрведа хлябът се счита за важна част от храненето, като ползите му идват тогава, когато зърното е качествено и правилно приготвено.
Индийската кухня предлага рецепти както за обикновен плосък хляб, така и за ферментирали тестени изделия. Според аюрведичното разбиране, ползите за здравето от хляба имат повече общо със зърното, отколкото с процеса на ферментация
Видове индийски хляб
- Чапати – плосък хляб, направен със смес от олио и сол.
- Сесаме – приготвя се с топинг от сусам, олио и сол за вкус.
- Пратас – по-тежка разновидност на чапати, приготвена с гхи и пълнена със зеленчуци.
- Наан – плоска питка, приготвена от брашно и сусамово семе и печена на открит огън.
- Батура – приготвя се от брашно майда и се пържи в олио.
- Доса – хляб от Южна Индия, приготвен от ферментирал настърган ориз с чътни и самбар.
- Апам – тънка палачинка, приготвена от брашно от ферментирал в кокосово мляко или мая ориз.
- Бхакри – плосък хляб, приготвен от жвар бажра или царевица.
- Бисквити – запеченото тесто с различни ядки може да се счита за хляб.
- Кхакхра – хрупкав плосък хляб, който се суши с различни подправки за по-дълго съхранение.
- Кулча – плоска кръгла питка, направена от тесто от брашно, пюре, лук и много подправки.
- Пападам или папад – тънък, напукан, хрупкав хляб, сервиран преди или заедно с ястието.
- Пуран поли – сладка плоска питка с пълнеж от варен нахут, леща, куркума, захар, джагери и подправки.
- Роти, Румали роти – други видове хляб, приготвени от брашно.
Различните видове плосък хляб могат да се приготвят също така от царевица, просо, дагуса, бажра и ориз.
Пекат се в тиган без олио и могат да се консумират с различни видове къри.