Десерт
Десертът е сладко ястие, което се сервира след основното. В Аюрведа, повечето десерти са пържени, печени, варени или преминали друг вид термична преработка.
Според аюрведичния хранителен режим, най-правилното време за прием на сладки храни и десерти е след обяда.
Съставки за приготвяне на аюрведични десерти
В състава на тези сладки ястия влизат влизат няколко големи групи продукти:
- Мляко – прясно, кисело, ядково, кокосово или кондензирано.
- Подсладител – захар, захарен сироп, сушени плодове, фурми и др.
- Допълнителни съставки – зърнени и бобови култури, брашна, ядки, тахани и др.
- Мазнина – гхи или различни видове растителни масла.
- Допълнителни подправки – кардамон, индийско орехче, канела и др.
Популярни индийски десерти
- Кхир – оризов пудинг, приготвен от ориз, захар, мляко, гхи и сушени плодове.
- Рас Малай – редуцирано мляко с писта.
- Шира – грис, гхи, ядки и мляко.
- Рабри – ястие с кондензирано мляко, захар, подправки и ядки.
- Педа – кондензирано мляко със захар.
- Мунг халва – мляко, мунг дал, захар, гхи и сушени плодове.
- Халва от моркови – мляко, настърган морков, захар, гхи и сушени плодове.
- Гулаб Жамун – десерт от брашно, мляко и гхи, потопен в захарен сироп.
- Халва от бадеми – мляко, бадеми, гхи, захар.
- Агра пета – бяла тиква, захар, зелен лимон, стипца.
- Балушахи – брашно майда, кисело мляко, олио, захар.
- Басен ладу – басен (брашно от нахут), гхи и захар.
- Жалеби – пържено тесто, навито на спирала и потопено в захарен сироп.
- Кажу катли – паста от кашу, гхи и захар.
- Бунди – кръгли топчета на основата на захарен сироп, приготвени от брашно от нахут.