FB PIXEL

Десерт

Десертът е сладко ястие, което се сервира след основното. В Аюрведа, повечето десерти са пържени, печени, варени или преминали друг вид термична преработка.

Според аюрведичния хранителен режим, най-правилното време за прием на сладки храни и десерти е след обяда.

Десерт

Съставки за приготвяне на аюрведични десерти

В състава на тези сладки ястия влизат влизат няколко големи групи продукти:
  • Мляко – прясно, кисело, ядково, кокосово или кондензирано.
  • Подсладител – захар, захарен сироп, сушени плодове, фурми и др.
  • Допълнителни съставки – зърнени и бобови култури, брашна, ядки, тахани и др.
  • Мазнина – гхи или различни видове растителни масла.
  • Допълнителни подправки – кардамон, индийско орехче, канела и др.

Популярни индийски десерти

  • Кхир – оризов пудинг, приготвен от ориз, захар, мляко, гхи и сушени плодове.
  • Рас Малай – редуцирано мляко с писта.
  • Шира – грис, гхи, ядки и мляко.
  • Рабри – ястие с кондензирано мляко, захар, подправки и ядки.
  • Педа – кондензирано мляко със захар.
  • Мунг халва – мляко, мунг дал, захар, гхи и сушени плодове.
  • Халва от моркови – мляко, настърган морков, захар, гхи и сушени плодове.
  • Гулаб Жамун – десерт от брашно, мляко и гхи, потопен в захарен сироп.
  • Халва от бадеми – мляко, бадеми, гхи, захар.
  • Агра пета – бяла тиква, захар, зелен лимон, стипца.
  • Балушахи – брашно майда, кисело мляко, олио, захар.
  • Басен ладу – басен (брашно от нахут), гхи и захар.
  • Жалеби – пържено тесто, навито на спирала и потопено в захарен сироп.
  • Кажу катли – паста от кашу, гхи и захар.
  • Бунди – кръгли топчета на основата на захарен сироп, приготвени от брашно от нахут.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско