Чътни
В индийската кухня, чътни е пресен или готвен сос, придаващ допълнителен вкус на ястието.
Има различни видове чътни, за които се използват както класически рецепти, така и индивидуален подбор на съставки според вкуса.
Основни съставки за приготвяне на чътни
В приготвянето на индийско чътни могат да се включат продукти като:
- Зеленчуци – люти чушки, домати, лук, чесън и др.
- Плодове – сливи, смокини, фурми, ябълки, круши и др.
- Подправки – кориандър, джинджифил, канела, бахар и др.
Видове чътни в аюрведичната кухня
Някои популярни аюрведични рецепти за чътни са например:
- Чътни от кокос: стрит кокос с урад дал, подправен с горчица, сминдух и лютив червен пипер и гарниран с масло.
- Чътни с мента: смляна мента с добавени различни подправки, гарнирана с горчица и масло.
- Доматено чътни: смлени домати, лютив червен пипер и подправки като сминдух и джинджифил.
- Чътни от тамаринд: приготвя се от смлени тамаринд, джинджифил и лют червен пипер.
- Чатни от манго: смляно сурово манго с различни подправки – индийско орехче, канела и др.