FB PIXEL

Чана Масала

Чана масала или чоле масала е ястие с нахут и комбинация от подправки, традиционно присъстващо на индийската трапеза.

Според Аюрведичното разбиране за връзката между храната и енергиите, чана масала е най-подходящата храна за хора от типа Кафа пракрути.

Аюрведично ястие

Как се приготвя Чана Масала

пясъчен часовник

Време за подготовка

9 – 10 ч.
икона огън

Брой калории в 1 порция

370 ккал
пясъчен часовник

Време за готвене

35 мин
икона огън

Мазнини общо

14 г.
пясъчен часовник

Общо време

10 ч. 35 мин

Съставки за 4 порции

1. 250 г нахут (чана)
2. 500 мл вода
3. 1 с.л. хималайска сол

Продукти за масала пастата
1. 5 червени люти чушлета кашмири
2. 5 средно големи домата (400 г)
3. 10 скилидки чесън
4. 8-10 г кориандър на зърна
5. 15 мл слънчогледово олио
6. 2-3 зелени люти чушлета
7. 1 ч.ч. вода (или колкото поеме)
8. сол на вкус (или около 5 г)
9. ½ с. л. или на вкус гарам масала
10. 1-2 с. л. накълцани листа от кориандър

Продукти за соса
1. 2,5 см джинджифил
2. 1 средна глава лук
3. 1 малък зелен лимон

Приготвяне на Чана Масала

Подготовка

1. Измийте чаната (нахута) и го накиснете за през нощта.
2. На следващия ден изцедете водата и я сложете в тенджера под налягане, като прибавите 2-3 чаши вода.
3. Добавете 1 с.л. хималайска сол.
4. Гответе чаната в тенджера под налягане (10-12 изсвистявания), докато омекне.
5. Отцедете водата.

Приготвяне на пастата

1. Измийте доматите и ги нарежете на малки парченца.
2. Обелете 7-8 скилидки чесън.
3. Измийте 10 г джинджифил и го нарежете на ситно.
4. Прибавете масалата от червени люти чушлета кашмири и 2 с.л. кориандър на зърна.
5. Разбъркайте добре сместа, докато се получи паста.

Следващи стъпки

1. Загрейте 3 с.л. олио на бавен огън в тенджера или кадай.
2. Прибавете масала пастата.
3. Бъркайте постоянно в продължение на 7-8 минути, докато се отдели мазнината.
4. След това прибавете ½ ч.ч. вода (ако е необходимо) и 2-3 зелени люти чушлета.
5. Смесете всички продукти и бъркайте в продължение на 3-4 мин на слаб огън.
6. След това прибавете варената чана и смесете с останала част от масалата.
7. За да увеличите количеството на соса, можете да добавите още вода.
8. Гответе сместа в продължение на 10-15 мин на слаб огън.
9. Ако искате да сгъстите соса, намачкайте леко чаната.
10. След като сместа се сготви и смеси напълно, добавете гарам масала и сол на вкус.
11. Оставете за още 5 минути на огъня, за да се смеси добре, след което гарнирайте с листа от кориандър.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско