Чана Масала
Според Аюрведичното разбиране за връзката между храната и енергиите, чана масала е най-подходящата храна за хора от типа Кафа пракрути.
Как се приготвя Чана Масала
Време за подготовка
Брой калории в 1 порция
Време за готвене
Мазнини общо
Общо време
Съставки за 4 порции
2. 500 мл вода
3. 1 с.л. хималайска сол
Продукти за масала пастата
1. 5 червени люти чушлета кашмири
2. 5 средно големи домата (400 г)
3. 10 скилидки чесън
4. 8-10 г кориандър на зърна
5. 15 мл слънчогледово олио
6. 2-3 зелени люти чушлета
7. 1 ч.ч. вода (или колкото поеме)
8. сол на вкус (или около 5 г)
9. ½ с. л. или на вкус гарам масала
10. 1-2 с. л. накълцани листа от кориандър
Продукти за соса
1. 2,5 см джинджифил
2. 1 средна глава лук
3. 1 малък зелен лимон
Приготвяне на Чана Масала
Подготовка
2. На следващия ден изцедете водата и я сложете в тенджера под налягане, като прибавите 2-3 чаши вода.
3. Добавете 1 с.л. хималайска сол.
5. Отцедете водата.
Приготвяне на пастата
2. Обелете 7-8 скилидки чесън.
3. Измийте 10 г джинджифил и го нарежете на ситно.
5. Разбъркайте добре сместа, докато се получи паста.
Следващи стъпки
2. Прибавете масала пастата.
3. Бъркайте постоянно в продължение на 7-8 минути, докато се отдели мазнината.
4. След това прибавете ½ ч.ч. вода (ако е необходимо) и 2-3 зелени люти чушлета.
5. Смесете всички продукти и бъркайте в продължение на 3-4 мин на слаб огън.
7. За да увеличите количеството на соса, можете да добавите още вода.
8. Гответе сместа в продължение на 10-15 мин на слаб огън.
9. Ако искате да сгъстите соса, намачкайте леко чаната.
10. След като сместа се сготви и смеси напълно, добавете гарам масала и сол на вкус.
11. Оставете за още 5 минути на огъня, за да се смеси добре, след което гарнирайте с листа от кориандър.