Пълнени Капсикум чушки (Камба)
Пълнените капсикуми са популярно и обичано домашно ястие в индийската кухня. Консумират се предимно за обяд, през зимата и през пролетта.
Подходящи са за хора, доминирани от енергиите Вата и Кафа и трябва да се консумират с повишено внимание от хора с чувствителен стомах.
Чушките могат да се приготвят с различни пълнежи като изварено сирене, бесан нахутено брашно или картофи.
Рецептата по-долу е за приготвяне на капсикум чушки, пълнени с картофи.
Как се приготвят Пълнени Капсикум чушки
Време за подготовка
30 мин
Брой калории в 1 порция
258 ккал
Време за готвене
25 мин
Мазнини общо
14 г. – 22%
Общо време
55 мин
Съставки за 2-3 порции
1. 4-5 средни до големи симла мирч (400-500 г)
2. 4-5 средни картофа (400 г)
3. 1 малка глава лук или ¼ чаша ситно накълцан лук
4. 1 нарязана на дребно зелена люта чушка
5. ½ с. л. кимион на прах
6. ¼ с. л. куркума
7. ¼ с. л. лют червен пипер
8. ½ с. л. изсушено манго на прах /или сок от зелен лимон/
9. ½ с. л. гарам масала
10. 2 с. л. накълцани листа от пресен кориандър
11. 1 с. л. олио (по възможност местно) за изпържване на лука
12. 1-2 с. л. олио за изпържване на капсикум чушките
13. Сол на вкус (хималайска)
2. 4-5 средни картофа (400 г)
3. 1 малка глава лук или ¼ чаша ситно накълцан лук
4. 1 нарязана на дребно зелена люта чушка
5. ½ с. л. кимион на прах
6. ¼ с. л. куркума
7. ¼ с. л. лют червен пипер
8. ½ с. л. изсушено манго на прах /или сок от зелен лимон/
9. ½ с. л. гарам масала
10. 2 с. л. накълцани листа от пресен кориандър
11. 1 с. л. олио (по възможност местно) за изпържване на лука
12. 1-2 с. л. олио за изпържване на капсикум чушките
13. Сол на вкус (хималайска)
Приготвяне на Пълнени Капсикум чушки с пасирани картофи
Подготовка
1. Сварете картофите до омекване, обелете ги и ги оставете настрана.
2. След това махнете капачетата на капсикум чушките.
2. След това махнете капачетата на капсикум чушките.
3. Изчистете семките.
4. Измийте чушките.
4. Измийте чушките.
Приготвяне на плънката
1. Загрейте мазнина в малък тиган.
2. Изпържете до златисто лука, към който сте прибавили кимион.
3. Прибавете зелените люти чушки.
4. Разбъркайте сместа и прибавете по ¼ с. л. от всяка подправка: куркума, червено чили, хинг (асафетида).
5. Добавете намачканите картофи.
6. Изпържете картофите за 2 мин и прибавете по ¼ с. л. гарам масала на прах и изсушено манго на прах.
2. Изпържете до златисто лука, към който сте прибавили кимион.
3. Прибавете зелените люти чушки.
4. Разбъркайте сместа и прибавете по ¼ с. л. от всяка подправка: куркума, червено чили, хинг (асафетида).
5. Добавете намачканите картофи.
6. Изпържете картофите за 2 мин и прибавете по ¼ с. л. гарам масала на прах и изсушено манго на прах.
7. Посолете на вкус.
8. Разбъркайте добре, след което прибавете 1 с. л. (5 г) накълцани листа от кориандър.
9. Разбъркайте картофите с подправките още веднъж.
10. Оставете сместа настрана, докато изстине.
11. Напълнете капсикум чушките с подправените картофи.
8. Разбъркайте добре, след което прибавете 1 с. л. (5 г) накълцани листа от кориандър.
9. Разбъркайте картофите с подправките още веднъж.
10. Оставете сместа настрана, докато изстине.
11. Напълнете капсикум чушките с подправените картофи.
Готвене, гарниране и сервиране
Чушките могат да се приготвят печени или сотирани в тиган – по избор.
1. Загрейте в тиган олио и поставете напълнените капсикуми в него.
2. Покрийте тигана и оставете чушките да се готвят на слаб огън.
3. Обръщайте ги периодично (на всеки 5 мин).
2. Покрийте тигана и оставете чушките да се готвят на слаб огън.
3. Обръщайте ги периодично (на всеки 5 мин).
4. За да се сготвят равномерно от всички страни, ще са ви нужни между 20 и 25 мин.
5. Гарнирайте с кориандър и листа от мента.
6. Сервирайте с роти или наан.
5. Гарнирайте с кориандър и листа от мента.
6. Сервирайте с роти или наан.