Аперитив
В Аюрведа, ролята на аперитива е да подобри способността за храносмилане и да стимулира апетита.
Аперитивите се сервират преди основното ястие.
Най-популярният аперитив за обяд в Аюрведа е глътка вода, последвана от парченце джинджифил, потопен в сок от лимон и около 2 грама каменна сол.
Разновидности на аперитива
Други рецепти, които Аюрведа препоръчва за стартиране на храненето са:
- Супа от пресни зеленчуци – зелен лимон, подправки и кориандър.
- Расам – варени домати, овкусени с горчица, червена люта чушка, семена от кимион или друга подправка.
- Кълнове мунг дал – варени и поръсени с подправки кълнове
- Зеленчуков бульон – готов бульон или варени зеленчуци и подправки.
- Манго папад – пулпа от манго, смесена със захар и изсушена на слънце.
- Анараса – джагери, ориз, семена от мак и гхи.
- Бананов чипс – банан, нарязан на шайби, овкусен с куркума и сол и изпържен в олио.
Продукти, подходящи за апритив
Подправки и билки, които могат да се използват в различни комбинации за приготвяне на аперитиви за повишаване на апетита са:
- Кориандър
- Сушен джинджифил на прах
- Асафетида
- Черен пипер
- Канела
- Листа от къри
- Семена от сминдух
- Чесън
- Кокам
- Мента
- Семена от кимион
- Свещен босилек
- Шафран
- Тамаринд
- Ажгон (ажван)
- Изсушена люта чушка
Можете да комбинирате съставките според вкуса си, за да създадете собствена версия за аперитив, подобряващ апетита и метаболизма.