Алу Парата
Алу парата, наричано още пълнен картофен хляб, е едно от най-популярните ястия на Индийския субконтинент.
Обикновено се яде за закуска, но може да се приема и като основно ястие.
Как се приготвя Алу Парата
Време за подготовка
20 мин
Брой калории в 1 порция
200 – 250 ккал
Време за готвене
30 мин
Мазнини общо
9 г. – 14%
Общо време
50 мин
Съставки
1. 3-5 средно големи картофа – 300-400 г
2. 1-2 ситно нарязани зелени люти чушлета
3. ¼ с.л. лют червен пипер кашмири
4. ¼ с.л. гарам масала на прах
5. ½ с.л. изсушено зелено манго (амчур) на прах
6. 2-3 с. л. ситно накълцани листа от кориандър (10-15 г)
7. 5 г или на вкус хималайска сол
8. 10-20 г слънчогледово олио или гхи за изпичане на алу парата
2. 1-2 ситно нарязани зелени люти чушлета
3. ¼ с.л. лют червен пипер кашмири
4. ¼ с.л. гарам масала на прах
5. ½ с.л. изсушено зелено манго (амчур) на прах
6. 2-3 с. л. ситно накълцани листа от кориандър (10-15 г)
7. 5 г или на вкус хималайска сол
8. 10-20 г слънчогледово олио или гхи за изпичане на алу парата
Приготвяне на питката
1. Сварете картофите в тенджера под налягане, след което ги обелете и пасирайте.
2. Прибавете накълцаните листа от кориандър, нарязаните на ситно зелени люти чушлета, 4 г гарам масала, 4 г лют червен пипер, 3 г сушено манго на прах и сол на вкус.
3. Размесете добре всички съставки.
4. Омесете средно голямо топче от тестото.
5. Разстелете го на ръка или с точилка за роти (индийска).
2. Прибавете накълцаните листа от кориандър, нарязаните на ситно зелени люти чушлета, 4 г гарам масала, 4 г лют червен пипер, 3 г сушено манго на прах и сол на вкус.
3. Размесете добре всички съставки.
4. Омесете средно голямо топче от тестото.
5. Разстелете го на ръка или с точилка за роти (индийска).
6. Поръсете тестото с малко брашно и го разточете на кръг с диаметър около 13-14 см.
7. След това поставете картофената смес в кръгчето разточено тесто, като оставяте по около 5-6 см в краищата.
8. Съберете краищата, така че сместа да бъде затворена в тестото.
9. След това разточете тестото с малко брашно, за да направите питка с диаметър 18-20 см.
7. След това поставете картофената смес в кръгчето разточено тесто, като оставяте по около 5-6 см в краищата.
8. Съберете краищата, така че сместа да бъде затворена в тестото.
9. След това разточете тестото с малко брашно, за да направите питка с диаметър 18-20 см.
Печене на Алу Парата
1. Алу парата се приготвя се в нагорещен индийски тиган тип тава.
2. Пържи се на слаб огън в масло или олио.
3. Питката трябва да стане хрупкава отвън и мека отвътре.
2. Пържи се на слаб огън в масло или олио.
3. Питката трябва да стане хрупкава отвън и мека отвътре.
4. Когато долната част е готова, обърнете парата и добавете гхи/олио, ако е необходимо.
5. Пържете, докато се появяват кафяви хрупкави участъци.
6. Сервира се с извара, кисели краставички и лук.
5. Пържете, докато се появяват кафяви хрупкави участъци.
6. Сервира се с извара, кисели краставички и лук.