Аюрведа рецепти
Аюрведа се фокусира върху подобряване на общото здравословно състояние, което се постига основно чрез принципите на здравословното хранене.
В аюрведичните разбирания, храната не е просто източник на протеини, витамини и минерали. Тя е източник на освежаваща енергия за тялото, ума и душата.
Ето защо, рецептите се разделят според търсеното въздействие върху съотношението на егергиите – пракрути – след храносмилане.
Според тази концепция, всяко ястие следва да включва и шестте вкуса. Tова означава, че във всяка храна трябва да присъства сладко, кисело, солено, люто, стипчиво и горчиво.
Студеното (sheeth guna) повишава Вата
Сладкото (madhur rasa) повишава Кафа
Usha guna отслабва Кафа
Snigdha guna отслабва Вата и т.н.
По-долу ще откриете разбиранията на Аюрведа за различните групи хранителни продукти, както и някои традиционни аюрведични рецепти за приготвянето им.