FB PIXEL

Аюрведа рецепти

Аюрведа се фокусира върху подобряване на общото здравословно състояние, което се постига основно чрез принципите на здравословното хранене.

В аюрведичните разбирания, храната не е просто източник на протеини, витамини и минерали. Тя е източник на освежаваща енергия за тялото, ума и душата.

Ето защо, рецептите се разделят според търсеното въздействие върху съотношението на егергиите – пракрути – след храносмилане.

Хранителни продукти

Според тази концепция, всяко ястие следва да включва и шестте вкуса. Tова означава, че във всяка храна трябва да присъства сладко, кисело, солено, люто, стипчиво и горчиво.

Студеното (sheeth guna) повишава Вата

Сладкото (madhur rasa) повишава Кафа

Usha guna отслабва Кафа

Snigdha guna отслабва Вата и т.н.

По-долу ще откриете разбиранията на Аюрведа за различните групи хранителни продукти, както и някои традиционни аюрведични рецепти за приготвянето им. 

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско