FB PIXEL

Лечение на хранителни отравяния с Аюрведа

22.05.2019

Сега хранителното отравяне (Анна виш бадха) е много общ проблем. Mоже да се дължи на нехигиенични условия. Хранителните отравяния възникват, когато сте консумирали храни (анна) заразени (душит) с бактерии или токсични вещества.

Също така е предизвикано от вода (джал) замърсенa с вредни патогени такива като бактерии, вируси или паразити, салмонела и иширихия коли – това са примери на бактерии, които често причиняват хранително отравяне.  

              С хранително отравяне на една или повече от ‘дошите’ (Вата, Пита и Кафа) и качествата (гунас) може да се влошат. Ако имате дисбаланс на една от дошите или техните качества, според Аюрведа, това са храните (анна) и навиците в начина на живот (диначаря), които влошават дошата.

Заболяване на стомаха от отравяне

Лакшанас (симптоми) на хранително отравяне

Най-често ‚лакшанас‘ (симптомите) на хранително отравяне включват:

  • Аручи (гадене)
  • Чарди (повръщане )
  • Ширашуул (главоболие)       
  • Ударшуул (болки в корема)
  • Дурбаля (слабост)
  • Джавара (температура)
  • Атисара (диария)

Лакшанас, т.е. симптомите започват седем до осем часа след яденето на храната.  Патогени могат да се намерят в почти всички храни, които хората ядат, но топлината (агникарма) при готвене обикновено убива патогените на храните (анна). Суровите храни са общи източници на хранително отравяне, защото те не минават през процес на готвене (агни самскара)

Храна, свързана с хранително отравяне –

Има някои храни, които могат да бъдат отговорни за хранително отравяне, които могат да бъдат следните:

  • Яйца
  • Месо
  • Сирене
  • Немити плодове или зеленчуци.
  • Ненаситено мляко (дугда) или други течности, като вода, заразена от външни фактори и микроби, бактерии, животински отпадъци и т.н.…

Замърсяването на храните (душит анна) може да се дължи на бактерии, вируси, или паразити.

Нехигиенични условия

Понякога храната може да бъде заразена по време на готвене или от условията в заобикалящата среда, като например готвене и хранене без да сме измили ръцете си.

Според Аюрведа микроорганизмите поразяват човешкото тяло и може да предизвикат всякакви инфекциозни болести. Според Аюрведа нашето тяло има три Доши – Вата, Пита и Кафа, които са отговорни за здравословния начин на живот. Дисбалансът на всяка от тези три Доши причинява болести и нарушения.

  1. Ааласак
  2. Висучика (холера).

Това са болести, които могат да се сравнят с хранително отравяне.

С тази болест може да се справяме с помощта на лечения с билки като:

    • Гилой (Tinospora cordifolia)
    • Ашваганда (Withamina Somifera)
    • Харитаки (Terminalia chebula)
    • Амла (Emblica offincinalis )
    • дълъг пипер ( Pippali longum)
  • сух джинджифил
  • куркумa
  • Други

Тези билки са приготвени под формата на таблетки (вати) или на прах (чурнас):

  • Арогявардини вати

  • правалпанчамрут суутшекар раса

  • шанк вати индукантам кашаям

  • ваю гулика

Билките могат да разрушат бактериите или токсините в тялото и да облекчат хранителното отравяне. Този проблем може да се предотврати с правилен хранителен режим и начин на живот включително здравословен хранителен режим и условия на хигиена.   

Ето някои често срещани причини:  

    1. Консумирайки неготвена или сурова храна.
    2. Хранителни продукти, които са с изтекъл срок на годност.
    3. Консумиране на храна, обработвана от някой, който страда от повръщане и диария.
    4. Кръстосано заразяване.

Лечение на хранителни отравяния с Аюрведа

Предпазване

Има много, което можете да направите, за да предотвратите болестите от хранително отравяне

  • Почистване – Почистете и дезинфекцирайте повърхностите за приготвяне на храната, както и порцелана с гореща вода.
  • Добра хигиена на ръцете – измивайте ръцете си с вода и сапун преди и след приготвянето на храна.
  • Изхвърлете храната, когато не сте сигурни, че е приготвена безопасно.
  • Ако сте повалени от стомашен вирус, погрижете се да пиете много лечебна вода.
  • Яжте малко и лека храна (сатуик аахара).
  • Пиене на гореща лековита вода с куркума и сух джинджифил.
  • По тези причини, трябва да сме внимателни при третирането или приготвянето на храна в кухнята.

Хранителното отравяне може да се диагностицира на базата на симптоми.

Но в няколко случая се препоръчват следните тестове:

  • Изследвания на кръвта (ракта париикша)
  • Изследване на изпражненията ( мала париикша)
  • Тест на храната ( ана париикша)

 Хората, които следва да внимават са

  • Бременни жени – по време на бременност промяната в метаболизма и кръвообръщението може да увеличи риска от хранително отравяне.
  • Възрастни и стари хора – имунната система може да не реагира така бързо с нарастването на възрастта.
  • Деца – имунната система у тях не е напълно развита.
  • Хора с хронични болести – хора с дългосрочни болести са с по-голям риск от хранителни отравяния, например диабет, високо кръвно налягане и т.н.…

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *