Вредите от прекаленото наднормено тегло
Затлъстяването е състояние, което предразполага организма към множество заболявания. Натрупаният в кръвоносните съдове холестерол увеличава кръвното налягане, което е вредно за всички органи и е сериозна предпоставка за мозъчни инсулти.
Наднормените килограми вредят на сърцето, на дишането, свързани са с бъбречните проблеми, чернодробните, заболяванията на жлъчката и жлъчните пътища, и т.н. Те натоварват допълнително опорно-двигателния апарат, с което ускоряват възрастовите изменения, водят до по-бързо износване на ставите и костите. При травми прекалено пълните хора се възстановяват по-бавно и трудно.
Затлъстяването не е просто натрупване на тлъстини по таза, корема, бедрата. То е сигурен белег, че във вътрешните органи са натрупани токсини, които объркват нормалните процеси дори на клетъчно ниво. Тези токсини се получават при недобро храносмилане, което за Аюрведа е намален храносмилателен огън, наричан Агни.
При стихнал Агни поетата храна не се разгражда навреме и пълноценно в стомашно-чревния тракт, за да усвои организмът полезните вещества и да изхвърли ненужните. Получават се хранителни остатъци, с които се случват различни процеси, включително гниене. При това загниване се отделят отрови.
Заедно с хранителните вещества кръвта ги разнася по тялото. Токсините обаче са чужди тела за клетките и тъканите, те не се усвояват, а се напластяват и с години увреждат органите, което по-рано или по-късно води до болестите.
Така за Аюрведа затлъстяването е от недобро храносмилане и обмяна на веществата, което е свързано с вредни храни и хранителни навици. Ако човек се храни по принципите на Аюрведа, той ще консумира разнообразна и вкусна храна, без вероятност да натрупа излишни килограми. И тук не става въпрос само за прием и разход на калории, а за правилен подбор какво се яде, кога, как се съчетава.
Както е известно, храненето при Аюрведа е съобразено със съответната Доша, което определя полезните и вредните за дадения човек храни, напитки, начин на консумация. Това е подробна и стройна хилядолетна наука, уточнила всички детайли. За да бъде оптимален Агни според съответната Доша, е важно например и как храната да се приема – топла или хладка.
Отслабване с Аюрведа
Ако човек е натрупал излишни килограми от неправилно хранене и вредни навици, с Аюрведа може да отслабне ефективно и здравословно до оптималното тегло и да го задържи трайно. Отслабването става с комплексен персонален план.
Той включва пречистване от токсини на организма, начин на хранене, както и йога практики – упражнения, пози, медитация. Упражненията при йога не са силови, както при някои други “за хвърляне на пот”, но плавно и ефикасно, без силен стрес за организма, помагат за топенето на излишните килограми.
Има и отделни пози и упражнения в йога, и комбинации, насочени към конкретни зони, където топят мазнини. Всъщност Аюрведа и йога са неделими, включително и във вижданията за здравословното хранене, чрез което човек може да намали килограмите и да контролира теглото си. Комплексният план трябва да се състави от специалист, защото всеки организъм и тип тяло са уникални и трябва да се отчетат редица индивидуални особености.
Освен Дошата, е необходима да се съобрази полът, каква е възрастта, да се установи има ли някакви заболявания, в каква фаза са и т.н. Едновременно с правилния подбор на храни и начин на хранене, ключ за решаване на проблема със затлъстяването е да се подобри храносмилането чрез усилване на храносмилателния огън Агни, и от там да се оптимизира метаболизмът. За целта Аюрведа използва и множество билки. Много популярна например е Гарциния камбоджа – тя съдържа специална киселина, която потиска образуването на мазнините.
За отслабване също много се използва дървесната смола комифора, която влияе на липидната обмяна, намалява триглицеридите и холестерола. Срещу затлъстяването се използва и джинджифилът, който е почти универсален в Аюрведа. Едно от въздействията му е, че ускорява обмяната на веществата и снижава холестерола.
0 коментара