Съвременният човек все повече изпитва необходимост да живее по природсъобразен начин на живот. Стресът, липсата на двигателна активност, екологичното замърсяване са все вредни фактори, които влияят негативно върху здравето. Затова хората търсят варианти да се върнат към естествените продукти, както и да се обърнат към опита на древните народи, които са съхранили и практикуват и до днес доказано полезни практики. Например, Аюрведа има своите последователи по цял свят като хилядолетен опит и познание, които са базирана върху идеята за постигане на хармония между човека и заобикалящата го среда. Това е философия, която проповядва търсене на баланс вътре и навън от себе си. Аюрведа възниква преди около 5 хиляди години в Древна Индия и днес е съвкупност от разнородни познания, опит и терапии, които покриват различни темо от битието на човек, както и неговото здраве. Една от характерните особености на аюрведа е, че тя залага изцяло на природното лечение, при което се прилагат единствено натурални продукти. За разлика от традиционната медицина индийското учение търси първоизточника на здравословния проблем, а не само как да третира последиците от него. Освен това всеки от нас е вселена със своите особености и индивидуални черти. Именно затова се изисква специален подход, които да е съобразен изцяло с личните характеристики. Според аюрведа човек е съвкупност от енергии и техният баланс е ключът доброто здраве и благополучие. Билките са съществен елемент в лечебните индийски терапии. Те присъстват задължително и в кухнята. Древната култура проповядва, че видът, начинът на приготвяне са от голямо значение за уравновесяване на баланса вътре в нас. Продуктите трябва да са екологично чисти, за да не се натрупват токсични отрови в организма. Индийската кухня е една от най-ароматните в света. Комбинация от различни подправки и билки са задължителен елемент от всяко ястие, но не само защото подобряват вкусовите му качества, но и защото са полезни за общото ни състояние и качеството ни на живот. Билките са задължителна част от оздравителните процедури в аюрведа. Те присъстват като растителни отвари и олиа, с които се прочиства тялото от ненужните и вредни вещества. Детоксикацията е основен метод за лечение и нормализиране функциите на жизнените системи в организма. С лечебни масла, които са на билкова основа, се правят масажи и процедури за възстановяване при различни здравословни проблеми, както и профилактично. Подправките и билките са полезни със свойствата си да влияят положително върху трите Доши – Питта, Вата и Кафа, които са в различно съотношение при всеки човек. Добавени към храната или приети отделно като хранителна добавка те помагат за подобряване на физическото, психическото и емоционалното здраве на човек. Специфичните аюрведа билки подобряват храносмилането, дават сила и енергия на човешкия организъм. Лечебните сили на билките и подправки според Аюрведа са традиция, като се обогатява през хилядолетията и се спазва и до наши дни. Голяма група от лечебните растения са толкова широко разпространени по цял свят, че са част от кухнята на различни народи и разпознаваеми като вкус на всички континенти. Сред най-използваните индийски подправки са кориандър, куркума, джинджифил, кардамон, карамфил, индийско орехче, канела и много други. Според аюрведа лечебните практики съществуват шест основни вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и лютиво. По отношение на основните Доши най-подходящи за Вата са сладко, кисело, солено; за Питта – сладко, гориво и стипчиво; за Кафа – лютиво, горчиво и стипчиво. Лечебните растения, част от които са подправките, могат да предпазват от болести или да оказват полезно въздействие върху организма.
Ето как действат някои от най-разпространените билки, според аюрведа:
Кориандър е познато растение още от древни времена не само в Индия, но и на териториите от средиземноморския регион през Индия чак до Китай. Полезни са етеричните масла, които съдържа в неговите семена и листа. Растението определено има не амо кулинарни, но и лечебни свойства. Кориандърът стимулира апетита, помага при стомашни колики, подходящ е при висока телесна температура, дори се счита за полезен при подобряване на емоционалното състояние. Полезен е за консумация както в пресен вид, така и сушен. Семената на растението в комбинация с други подправки е част от всякакви вегетариански и местни ястия. Джинджифилът е друга много популярна билка с доказани положителни качества. Намира широко приложение в аюрведа практиките. Коренът на растението се яде суров и под формата на изсушена билка. Използва се като антибактериално и противовирусно средство. Изключително добре влияе на храносмилателната система и се препоръчва за подобряване на метаболизма. Аюрведа детокс терапиите също са свързани с отвари, в които присъства лечебният корен. Морска роса се нарича още розмаринът, който е сред изключителните билки със специфичен аромат. От растението се извличат етерични масла, които са особено подходящи за лечение на ринити, храносмилателни проблеми, екземи, кожни инфекции, мигрена и други. Билката има антибактериален ефект, както и антистрес въздействие. Аква процедури с етерично масло от розмарин подобряват тонуса, имат антидепресивно качество, освежават. В кулинарията билката намира приложение в различни ястия, много е подходяща за маринати на меса и за подправка във вегетариански рецепти. Розмаринът може да се използва пресен и сушен. Куркумата е типична подправка за повечето индийски рецепти. Индийците дори вярват, че тя гони лошите духове и привлича доброто здраве и благополучието. Поради това е широко използване в кухнята, в медицината и в религиозните обичаи. Според аюрведа куркумата е антибактериална и освен това е естествен антибиотик. По медицински показания се приема при диабет, анемия, кашлица, колит, за третиране на рани и т.н. Канелата е не по-малко използвана билка и едва ли има място на света, където да не е позната и харесвана. Прави се от вътрешната кора на дърво, което вирее в централната и Източната част на Азия. В готварството е една от най-употребяваната подправка, най-вече за печива и сладкиши. Аюрведа счита, че лечебният ефект на канелата се дълви на трите вкуса, които съчетава. Това са сладко, горчиво и люто. Те са полезни за имунната система на човек, за лечение на вирусни заболявания, има и антибактериални свойства. Карамфилът също помага за преодоляване на простудни заболявания. Билкови отвари с карамфил имат загряващ и противовъзпалителен ефект. Подправката също помага за по-доброто храносмилане. Смята се, че той има обезболяващо действие, а е и силно отхрачващо средство. От карамфила се добива и етерично масло, което се използва в аюрведа терапиите. Може да се прибавят зърна карамфил в чая, което е полезно за стомаха, за гърлото и за освежаване на устата. Индийското орехче, както издаша и наименованието му, е специфична подправка от Азия. На този континент това е билка, която има широко приложение в кулинарията и в медицината. Основно се използва изсушена на прах като се прибавя към различни по вид готвени храни. В аюрведа практиките се счита, че индийското орехче увеличава Питта, балансира Вата и успокоява Кафа. По този начин балансира съответните доши и възстановява баланса на енергиите в организма. Когато редовно се консумира индийско орехче, се подобрява храносмилането и функциите на отделителната система. Препоръчва се при гадене и метеоризъм. От индийското орехче също се добива етерично масло. Доказано е, че подобрява концентрацията, функциите на паметта и понижава напрежението. Една от познатите в индийската кухни напитка за добър сън е затоплено прясно мляко с малко индийско орехче. Когато тази напитка се приема преди лягане, тя гарантира спокоен и здрав сън. Списъкът на аюрведа билките е дълъг и те са част от ежедневието на всеки, който иска да се радва на крепко здраве и дълголетие. Много от тях се прилагат в комбинация едни с други. Могат да се консумират директно или след термична обработка, както и да се използват за третиране на определени зони от тялото. Снимки: Аюрведа Банско
0 коментара