Какво е подуване на стомаха?
Подуването се дължи на натрупване на газове в корема, което ни създава чувството, че сме като надут балон. Това е най-често съобщаваният симптом, понякога придружен от видимо разширяване в зоната между бедрата и гръдния кош.
Как аюрведа разбира подуването на стомаха?
В аюрведа има четири клинични състояния, които имат много общо помежду си:
- Адмана – подуване или метеоризъм с разширяване на стомаха;
- Пратиадмана – когато има натрупване на газове само в горната част на корема (стомаха), без болка;
- Анаха – разширяване на корема поради блокажи при преминаването на урината и фекалиите;
- Атопа – къркорене на червата, придружено от болка.
Според аюрведа подуването е нарушение във Вата (Ватвяди), съпътствано от отслабнал храносмилателен или метаболитен огън (Агнимандя).
Причини за подуване на стомаха
- Слабият храносмилателен огън и влошаването на Самана Вата са главните фактори за подуване.
- Образуването на биологични токсини (ама) е вторият фактор, отговорен за острата коликообразна болка.
- Образуването на газове в червата, причиняващи остри стомашни болки, може да бъде предизвикано от различни фактори:
- храни, нарушаващи енергията Вата (боб, пържени храни);
- консумация на замразени и консервирани храни, млечни или ферментирали продукти (напр. алкохол);
- несъвместими хранителни комбинации (напр. мляко и плодове, мляко и риба); неправилни хранителни навици (твърде бързо хранене);
- стрес; смущения в съня;
- неспазване на правилен ежедневен или сезонен режим;
- насилствено потискане на естествените позиви за уриниране и дефекация и др.
Видове Аанаха (видове подуване на стомаха по различни причини):
- Амадж анаха –- подуване на стомаха, дължащо се на токсини (ама);
- Пуришдж анаха – подуване на стомаха, причинено от запек.
Признаци и симптоми на Амадж анаха
Симптомите варират от умерени до тежки и могат да включват разширяване на стомаха (със или без дискомфорт), болка, оригване, преминаване на газове през ануса, включително умерен натиск или болка в гърдите.
Признаци и симптоми на Пуришдж анаха
Прекомерното натрупване на фекалии или запекът може да причини болка в долната част на корема или гърба, безпокойство и повръщане.
Патогенеза на подуването на стомаха
Според аюрведа действието на фактори, утежняващи Вата (като неподходящи храни и неправилен начин на живот – Ватпракопака Ахара Вихар), причинява дисбаланс на храносмилния огън (Агнидущи) и нарушения във функциите на стомаха и червата.
Това от своя страна води до нарушение в храносмилането и подуване (Адхмана). Когато е налице влошаване на Вата в ректума, това причинява задържане на фекалии, урина и газове, водeщо до коликообразни болки, метеоризъм или подуване.
Корекция в начина на готвене
Зеленчуците, предизвикващи газове, трябва да се приготвят с определен вид подправки, които подпомагат процеса на храносмилане и елиминират газовете. Препоръчителна е комбинацията от кимион, кориандър и копър или от куркума, каменна сол и асафетида.
Често използвани подправки, предпазващи от подуване на стомаха:
- Черен пипер (Марич) – увеличава храносмилателния огън (Дийпана), облекчава Вата (Ватахара), действа като храносмилателен стимулант, активира перисталтиката. Полезен при състояния на болка (Шуул), свързана с нарушения във Вата и подуване.
- Джинджифил (Сунт) – предизвиква затопляне и помага за правилното храносмилане.
- Джагъри (Гуд) – разпалва храносмилателния огън (Агнидийпана), изчиства стомаха и отделителната система. Полезна подправка при състояния на метеоризъм и подут стомах.
- Кимион (Джиирака) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), подпомага храносмилането (Пачана), ефективен при слаб храносмилателен огън (Агнимандя).
- Кориандър (Даняка) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), подпомага храносмилането (Пачана), ефективен при подуване (Адмана) и нарушено храносмилане (Аджирна). Има отпускащ мускулите ефект, поради което е полезен за облекчаване на абдоминална болка; увеличава отделянето на урина и помага за изхвърляне на токсини.
- Копър (Мишрея, Сануф) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), газогонно (Анюломана) и детоксикиращо (Амадошахара) средство. Ефективен при слаб храносмилателен огън (Агнимандя) и състояния на болка (Шуул).
- Чесън (Ласуна) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), облекчава Вата (Ватахара). Полезен при състояния на болка (Шуул), нарушения на Вата (Ватавядхи), колики с метеоризъм (Ваташула).
- Ментa (Пудина) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана). Полезна при състояния на болка (Шуул), облекчава Вата (Ватахара), намалява подуването (Адмана), засилва слабия храносмилателен огън (Агнимандя).
- Лимонов сок (Нимбу рас) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), успокоява Вата (Ватахара), подпомага храносмилането (Пачана). Ефективен е в случаи на слаб храносмилателен огън (Агнимандя), анорексия (Аручи), колики с метеоризъм (Ваташула) и запек (Вибанда).
- Асафетида (Хинг) – разпалва храносмилателния огън (Дийпана), подпомага храносмилането (Пачана), действа като газогонно средство (Ануломана), успокоява Вата (Ватапрашмана), увеличава действието на храносмилателните ензими в панкреатичните тъкани. Полезна при заболявания, включващи болка (Шуулрог), подуване (Адмана) и слаб храносмилателен огън (Агнимандя).
- Мътеница (Такра) – успокоява всички доши (Тридоша Шамака), увеличава храносмилателния огън (Дийпана), подпомага храносмилането (Пачана), изчиства каналите (Сротшодака). Полезна е при нарушения, свързани с дисбаланс на Вата (Ватавяди), разширяване на корема поради блокажи в пътищата на урината и фекалиите (Анаха), Удара Рог (нарушения в коремната област) и заболявания, свързани с храносмилането, като нередовна дефекация, синдром на раздразненото дебело червo и стомашни инфекции.
Класически аюрведични продукти, използвани за лечение на подут стомах:
- Абаярищам
- Джиракадярищам
- Пипалясавам
- Каляна Кшарам
- Индуппуканам
- Дадимащака Чурнам
- Дипякади Чурнам
- Панчакола Чурнам
- Брихатвайсванара Чурнам
- Хингувачади Чурнам
- Шадарна Чурнам
- Индуканта Гритам
- Дадимади Гритам
- Индукантам Кашаям
- Чировилвади Кашаям
- Каласакади Кашаям
- Балапунарнавади Кашаям
- Гандарваастади кашаям
- Раснасаптакам Кашаям
- Саптасарам Кашаям
- Пулилехам (Пулимкузампу)
- Вилвади Лехам
- Агникумарарасам Гулика
- Ваюгулика
- Химгуади Гулика
Панчакарма
Лечение на подуването с аюрведа
Постенето (Пачана) е препоръчително, докато тялото се детоксикира. През това време се препоръчва прием на топла вода (с температура 60 градуса), мунг вода (бульон от боб мунг), топла вода с лимон и мед или леки и топли растителни супи.
Линията на лечение на подуването в аюрведа включва:
Компреси (Сведана), сух масаж (Удвъртанам), класически масаж без олио и с натиск (Мърданам), различен вид супозитории (Варти), клизма и прием на вещества, засилващи апетита – супи, които разпалват метаболитния огън (Дийпана), подпомагат храносмилането (Пачана) и имат газогонно действие (Вата-ануломана). Всички тези средства се използват според сериозността на състоянието.
Вамана (лечебно повръщане)
В редки случаи (напр. при лека Вамана) лечебното повръщане може да се приложи за освобождаване на пациента от натрупаните биологични токсини, последвано от правилна Дийпана.
Снехан, Сведан и паста
Прилагането на различни видове топло олио Ватахара (олио Маханараяна, Сандхавади, Сахачара), последвано от излагане на гореща пара, помага за преминаване на газовете и прави стомаха мек. Същият ефект може да се постигне чрез намазване на паста от хингу, трифала, трикату или аджамода или като се пие такра (мътеница) или топла вода. Изливането на топла вода Хингу (асафетида) в пъпа също помага за освобождаване на газовете и намалява болката.
При деца на възраст под 18 месеца се използва паста от асафетида, която се нанася върху корема или стъпалата. Поставянето на супозитории (гудварти) в ректума е основна линия на лечение.
Варти (супозитории)
Когато има тежък запек, особено при деца, поставянето на супозитории (гудварти) в ректума дава добри резултати. Те могат да се приготвят, като се смеси сол, трикату, джагъри и кравешка урина. Пригответе тази смес, оформете супозитории и ги поставете в ануса – това ще помогне за освобождаване на газовете от дебелото черво и ще улесни дефекацията.
Лечебна клизма (Басти)
За възрастни, в случай на силна болка или запек, е препоръчително да се направи Аастапана Басти (клизма с лечебна отвара) за постигане на незабавни резултати. Басти помага за освобождаването на газовете и дефекация.
Ако е налице прекомерна сухота и излишен въздух, Вашият аюрведичен специалист може да Ви предложи курс с клизма (Анувасан Басти или клизма с олио) с продължителност 7 или 10 дни според общото състояние и типа доша.
Хранителни насоки
Аюрведичните хранителни насоки (Ахара Видхи Видхан) са доказани като много ефективни за предотвратяване на повечето храносмилателни проблеми, включително подуването на стомаха.
Спазването на посочените по-долу правила допринася за постигането на съзнателно и умерено хранене, което помага за лесно храносмилане и усвояване на храната. По този начин се подпомага и цялостното здраве на човека:
- Прясно приготвена и топла храна – подпомага храносмилането, стимулира храносмилателния огън (Агни). Повторното загряване на храната влошава нейния вкус и забавя процеса на храносмилане.
- Правилното използване на естествени мазнини е от особена важност, тъй като те смазват храносмилателния канал и вътрешните органи и увеличават силата им. Трябва да се избягва дълбоко пържената храна, освен ако не e специално предписана.
- Количеството храна зависи от нейните качества. Консумацията на тежки храни, например сладкиши, следва да бъде умерена.
- Прием на храна само ако последното хранене е добре усвоено. Това позволява на тялото навреме да елиминира непотребните вещества и да се подготви за следващото хранене.
- Подходящата хигиена и приятната атмосфера са препоръчителни по време на хранене.
- Твърде бързото хранене (включително и когато храната е подходящата) няма да осигури правилно подхранване на тялото и ще доведе до увеличаване на токсините. Препоръчва се една хапка да се дъвче 32 пъти за по-добро храносмилане.
- Твърде бавното хранене също не е желателно, тъй като по този начин човек е склонен да поеме по-голямо количество и така да забави храносмилането.
- Срещите по време на обяд може да пестят време, но това няма да помогне на храносмилането. Цялото ни внимание трябва да бъде концентрирано в храненето.
- Избягвайте боб, зеле, грах, картофи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, много мазна храна, пържени и ферментирали храни, тъй като те могат да причинят подуване. Ако млечните и/или тестените продукти Ви карат да се чувствате подути, тогава се опитвайте да ги ограничите или добавете подправки към тях.
0 коментара