Всички сме чували поговорката „ти си това, което ядеш“. Според древната индийска наука за здраве и дълъг живот Аюрведа, тя звучи малко по-различно. Основата на аюрведичното хранене е, че ние сме резултат не само от това, което ядем, но кога, как и защо се храним.
Аюрведае балансиран подход към храненето, който предполага да се храним внимателно, здравословно и с благодарност. Храната ни трябва да бъде прясна, смилаема, приготвена с грижа и любов и задоволяваща всичките ни сетива. Трябва да ядем разнообразни храни и подправки, които са визуално привлекателни и ароматни.
Принципи на храненето според Аюрведа
Според древната холистична система Аюрведа, храната и билките са категоризирани по техните качества, вкусове, как те влияят на нашите комбинации от ум-тяло и как хармонизират трите доши – Вата, Пита и Кафа. Аюрведа разпознава шест вкуса и вярва, че трябва да имаме всички тези вкусове в нашата диета всеки ден.
Шестте вкуса са:
- сладък
- кисел
- солен
- остър
- горчив
- стипчив.
Всеки вкус има качества, които или ще увеличат, или ще намалят дошите.
Сладкото е тежко, киселото е влажно, соленото е топло, горчивото е студено, острият вкус е горещ, а стипчивият е сух. Храни с качества, подобни на дошата, ще я увеличат, докато храната с качества, противоположни на дошата, ще я намалят и ние трябва да се стремим към баланс.
Аюрведа също така предписва да се ядат тези вкусове в определен ред, от сладък до стипчив. Това означава да се яде първо сладкото, за да се чувствате доволни и да усвоите храната правилно. Липсата на всички 6 вкуса може да доведе до глад, наддаване на тегло, липса на енергия и заболяване.
Аюрведа ни насърчава да се храним внимателно, сезонно, органично и здравословно. Начинът, по който ядем и се отнасяме към храната може да бъде отразен и в други аспекти от живота ни.
Ако храната ни е изпълнена с жизнена сила, ще имаме здравето и енергията, необходими за пълноценен живот. Когато ядем балансирани ястия с внимание и благодарност, ние настройваме телата си за оптимално здраве.
Човек се храни с всичките си сетива и затова пълноценното хранене включва разнообразни вкусове, цветове, форми и аромати. Ако човек яде храна, която не му носи удоволствие, това ще му навреди.
Ако искате да започнете да се храните според Аюрведа, започнете с някои вкусни рецепти за салати, като например салата от киноа, див ориз с червено цвекло, ориз от карфиол или запечена круша с кардамон. Ако пък предпочитате да стратирате с малки крачки, можете да обърнете внимание на полезните аюрведични билки и подправки, които също са важен компонент и могат да се добавят ежедневно към вашите ястия или смутита. Смята се, че те предпазват тялото ви от болести и носят различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане и психично здраве.
10 полезни храни според Аюрведа
Като цяло храната според Аюрведа е разнообразна. Препоръчва се повече консумация на полезни сезонни продукти. Делът на различните видове храни в дневното меню зависи в голяма степен от типа доша.
Ето и 10 полезни продукта, които трябва да присъстват в храненето:
- зърнени храни, особено полезна е покълналата пшеница;
- бобови храни – боб, леща, нахут;
- плодове – пресни и сушени
- зеленчуци
- млечни продукти
- мед
- ядки – лешници, бадеми, орехи и др.
- риба
- яйца
- пълнозърнест хляб
Много е важно как се съчетават храните. Има неподходящи комбинации, които трябва да се избягват като зърнени храни с плодове или бобови с яйца, сирене, риба, мляко, плодове и месо. Плодовете и медът е добре да се консумират отделно от други продукти с малки изключения като фурми с мляко например.
Рецепти според Аюрведа, които можем да приготвим у дома
Менюто на Аюрведа трябва да отчита, че храната трябва да е прясна и екологична. Не е препоръчително да се яде храна, която е престояла след готвене повече от 2-3 часа и частично е влошена.
Не се препоръчва също да затопляте храната два пъти и да я използвате твърде гореща. Колкото по-лека е храната, толкова по-добре тялото ще я усвои. Аюрведичното меню препоръчва да се даде предпочитание на храната, която човек яде от детството и която му е позната.
Освен от типа доша, храната зависи и от това дали се консумира на закуска, обяд или вечеря. За закуска са подходящи плодовете, които могат да се консумират пресни, като плодова салата, печени или под формата на смутита.
- ябълки
- круши
- киви
- манго
- праскови
- къпини
- боровинки
- касис
- фурми
- стафиди
- сушени сливи
- кайсии и др.
За закуска се използват и ферментирали млечни продукти:
- извара
- сирена
- кисело мляко
За обяд можете да ядете всичко в разумни граници: зърнени храни, бобови растения, млечни продукти и зеленчуци под всякаква форма. Задушените или пресните зеленчуци са най-подходящи за вечеря. Задушено цвекло, моркови, тиква, тиквички, броколи, карфиол, чушки и други зеленчуци са чудесни варианти.
При готвенето често се използва Гхи– това е разтопено по специален начин краве масло. След термичната обработка за пречистване, продуктът вече няма характеристиките на животинска мазнина. Специфичната преработка правят Гхи най-универсалното от всичките многобройни лечебни масла, използвани в Аюрведа.
Много важно е да се ползват основно сезонни продукти. За да спазваме принципите на Аюрведа е най-добре да приготвяме храната в домашни условия. Това може да направи всеки, защото рецептите за храна, според принципите на Аюрведа, не са сложни, а повечето продукти са напълно достъпни.
Ето и някои полезни рецепти за вашето дневно меню:
Плодова салата
Продукти:
- По 1 бр. ябълка, портокал, банан, киви.
- Шепа грозде без семки или нар
- Мед или кисело мляко
Начин на приготвяне:
Нарежете плодовете на големи кубчета, а банана на кръгчета. Разбъркайте плодовете и залейте с мед или кисело мляко.
Печени ябълки
Продукти:
- 2-3 бр. ябълки
- стафиди
- Ядки
- Заквасена сметана по желание
- мед на вкус
- Масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
Обелете 2-3 ябълки и ги нарежете на кубчета. Поставете в съд за печене, предварително намазан с растително масло или пречистено масло гхи. Добавете сушени плодове и ядки, залейте по желание със заквасена сметана. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 30 минути. Оставете леко да се охлади, след това залейте с мед.
Кичари
Продукти:
- 200 г ориз басмати
- 200 г боб мунг
- 1 супена лъжица пречистено масло гхи
- 6 чаши вода (1200 мл)
Подправки: настърган джинджифил, куркума, канела, кардамон, черен пипер, дафинов лист, сол, кориандър
Начин на приготвяне:
Накиснете ориза и боб мунг във вода за една нощ или поне за 4 часа. Загрейте голяма тенджера с дебели стени, добавете гхи и запържете в нея супена лъжица смлян джинджифил, два дафинови листа и останалите подправки. Запържете подправките за 1-2 минути.
Добавете измития ориз и боб мунг, посолете и разбъркайте. Налейте вода, оставете да заври, след това намалете огъня и варете, докато бобът омекне и докато водата се изпари напълно. Поръсете готовото ястие с накълцан магданоз или кориандър или магданоз.
Рататуй
Продукти:
- 2 домата
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- 2 чушки
- 100 мл. растително масло
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на филийки. Поставете продуктите в съд за печене като ги редите един по един, добавете олио, поръсете с подправки. По желание може да сложите и настъргано сирене. Печете във фурната за 30 минути. Поръсете подправки върху готовото ястие.
Зеленчукова яхния с тиква
- 500 г тиква
- Целина
- 1 морков
- 1 домат
- 50 мл. растително масло
- Подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на големи кубчета, поставете в съд за печене, добавете подправки, сол на вкус, залейте с растително масло и разбъркайте. Сложете в предварително загрята фурна или бавен котлон за 30-40 минути, докато се приготви напълно.
0 коментара