Хранителни добавки от системата на Аюрведа
Хранителните добавки се използват като част от Расаяна (Rasayana) – един от клоновете на Аюрведа.
Те могат да се разделят на два основни типа:
- Хранителни добавки, подобряващи функциите на тялото.
- И хранителни добавки, внасящи нутриенти, към които тялото има склонност да развива дефицити.
По-долу описваме различните видове добавки за подпомагане функциите на различните органи и системи в човешкото тяло.
Хранителни добавки за коригиране на храносмилателни нарушения
Метаболизмът е ключов фактор за нормалната функция на тялото, а при нарушения на храносмилателния процес се наблюдават:
Коремна болка
Повишена киселинност
Гадене или повръщане
Гастроезофагеален рефлукс
Прекомерно ускорена перисталтика
Гастрит и язва
Панкреатит
Лактозна непоносимост
Болест на Крон
Запек или диария
Колитни оплаквания
Синдром на раздразненото дебело черво
Хемороиди и др.
За облекчаване на тези симптоми, към храненето се добавят кимион, канела, кардамон и различни продукти за подобряване на храносмилането:
No.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Хранителни добавки за подобряване на сърдечните функции
Натурални добавки за подобряване на сърдечните функции се използват при болести като:
Коронарна атеросклеротична сърдечна болест
Клапнни нарушения
Кардиомиопатия
Аритмии и сърцебиене
Високо кръвно налягане и др.
Могат да се приемат билки като ашваганда (aswagandha) и арджуна (arjuna), както и други аюрведични продукти, които подпомагат сърдечната дейност:
No.
1
2
3
4
5
6
Хранителни добавки за подобряване на функциите на белия дроб
Пушенето и замърсеният въздух отслабват на функциите на белите дробове и предпоставят състояния като:
Астма
Белодробен рак
Хронична обструктивна белодробна болест
Хроничен и остър бронхит
Кашлица
Чести инфекции на белия дроб
Белодробен емфизем
Алергични реакции към полени, прах и др.
Като противодействие се препоръчват дихателни упражнения, свързани с пранаяма (pranayama) и системата на йога практиките.
Други натурални решения са черният пипер, босилекът и аюрведичните хранителни добавки, укрепващи белия дроб:
No.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Хранителни добавки за подобряване на функциите на панкреаса
Панкреасът е важен орган, свързан с храносмилането и метаболизма.
Той се подпомага със семена или листа от сминдух, както и със специализирани продукти като:
No.
1
2
3
Хранителни добавки за подобряване на функцията на лимфната система
За подобряване на дейността на лимфната система, Аюрведа препоръчва подправки като черен пипер, карамфил и дашамула (dashamoola).
Други аюрведични продукти за повлияване на лимфната система са:
No.
1
2
3
4
5
6
Хранителни добавки за подобряване функциите на черния дроб
Черният дроб важен за храносмилането, метаболизма, преработката и изхвърлянето на токсини. Ако функцията му е нарушена, могат да се развият състояния като:
Стеатоза
Хепатит
Жлъчни камъни
Алкохолен хепатит
Чернодробна цироза
Чернодробен рак и др.
За подобряване функцията на черния дроб се препоръчват черни стафиди и черни фурми, както и ограничаване употребата на алкохол.
Аюрведични билкови продукти повлияващи нарушенията на чернодробната активност са:
No.
1
2
3
4
5
Хранителни добавки за повишаване силата на мускулите
Мускулите дават основната сила на тялото, а нарушенията на мускулната тъкан могат да ескалират в състояния като:
Фибромиалгия
Мускулна дистрофия
Мускулни крампи
Миопатия
Нарушения на сърдечния мускул
Болка в кръста, свързана с нарушение на мускулния тонус
Руптури или травми на мускулните влакна
Тендинити и др.
Според Аюрведа най-подходящи за укрепване на мускулите са козето, ярешкото и птичето месо.
Други Аюрведични лечебни продукти, използвани за повлияване на проблеми с мускулите са:
No.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Хранителни добавки за подобряване на функцията на щитовидната жлеза и намаляване на мастната тъкан
Затлъстяването е метаболитен проблем, свързан с различни нарушения на щитовидната жлеза, като например:
Тиреоидит на Хашимото
Болест на Грейвс
Хипертиреодизъм
Хипотиреодизъм
Възпаление на щитовидната жлеза
Възли на щитовидната жлеза и др
Билки и подправки, които подпомагат щитовидната жлеза и намаляват мастните депа са кориандър, сминдух, канчанар и трифала.
Други Аюрведични билкови продукти, които се използват за въздействие върху щитовидната жлеза са:
No.
1
2
3
4
5
Хранителни добавки за укрепване на костите
Костите създават структурната здравина на тялото, а нарушенията на костното здраве могат да доведат до:
Остеопороза
Артрит
Дефицит на витамин Д и свързани нарушения
Болест на Пертес
Остеомиелит
Костни фрактури и др.
За подсилване на костната плътност, Аюрведа използва билки като лакша (laksha), гугулу (guggulu) и различни хранителни добавки за костно здраве:
No.
1
2
3
4
Хранителни добавки за подобряване на функциите на нервната система
Мозъкът и нервната система са важна част от механизмите на тялото, а болестите на мозъчната нервна тъкан могат да бъдат:
Слабост на нервите и нарушена проводимост на нервния импулс
Всякакъв вид парализа
Множествена склероза
Невралгия
Диабетна невропатия
Полиневропатия
Тревожност
Синдроми на притиснатия нерв
Невромускулни заболявания
Състояния с демиелинизация и др.
За подобряване на мозъчните функции, Аюрведа използва брахми (brahmi), пречистено аюрведично злато и лечебни продукти като:
No.
1
2
3
4
5
6
7
Хранителни добавки за подобряване на качеството и количеството на спермата
За мъжка потентност, Аюрведа препоръчва следните натурални решения:
Млечни продукти и прясно краве мляко
Шафран и бадеми
Аюрведични билки като ашваганда, кавачабижа и сандалово дърво
Други Аюрведични продукти, които подобряват еректилната функция и оплодителната сила на спермата са:
No.
1
2
3
Хранителни добавки за подобряване на женската репродуктивна система
Проблеми, свързани с женското здраве, които могат да се повлияят положително от аюрведични продукти са:
Нарушения на месечния цикъл – повишено маточно кървене, аменорея, дисменорея, предменструален синдром и др.
Фиброид на матката
Полипи на матката
Ракови образувания на матката
Вагинални нарушения като левкорея и др.
За целта се използват билки като ашока (ashoka) шатавари (shatavari) и кумари (kumari), както и Аюрведични билкови продукти като:
No.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Хранителни добавки при кърмене и болести на млечните жлези
Аюрведа може да помогне при нарушения на лактацията или туморни образувания в млечните жлези.
Аюрведичен продукт за подобряване на лактацията е:
No.
1
Хранителни добавки, които подобряват емоционалното здраве
Стресът и напрежението на ума също се повлияват добре с аюрведични билкови продукти.
Приемът на определени билки оказва благотворно въздействие и при зависимости към лекарства или алкохол:
No.
1
2
3
4
5
6
7
8
Хранителни добавки за подобряване на състоянието на кожата
Аюрведа помага за подобряване на състоянието на кожата и при много видове кожни проблеми, като например:
Псориазис
Гъбични инфекции
Дерматити
Кожни възпаления и др.
За целта се изпозлват билките кадара (kadhara) и арагвада (aragwadha), както и следните натурални добавки: