Вкусовете играят ключова роля в Аюрведа, защото се използват както в диагностиката, така и влечението на различни болести. Както всичко в древната индийска медицина, и вкусовете са в пряка зависимост с конституцията на човека(доши).
Съществуват шест вкуса, като три от тях увеличават дошите, а три ги намаляват. Вкусовете се определят по най-директния начин – чрез устата и езика.
Кои са шестте вкуса и как се формират!
Шестте вкуса са сладко, солено, кисело, люто, горчиво, стипчиво. Всеки вкус се формира от два основни елемента:
- Сладкият вкус се формира от водата и земята.
- Соленият – от вода и огън.
- Киселият – от Земята и Огъня.
- Лютивият – огън и въздух.
- Горчивият – от въздух и етер.
- Стипчивият – от Земя и въздух.
Как различните вкусове влияят на човешкото тяло?
Вкусовете могат да затоплят или да охладят тялото на човека. Три от вкусовете са затоплящи – лютив (най-силен), кисел, солен, и три охлаждащи – горчив (най-силен), стипчив, сладък.
Вкусовете могат да бъдат тежки или леки. Тежките са сладко, солено, стипчиво. А леките вкусове са горчиво, лютиво, кисело. Те също се разделят на влажни и сухи. Влажните са сладко, солено, кисело. Сухите – лютиво, горчиво, стипчиво.
Кой са най-подходящите вкусове за всяка доша?
Както вече дефинирахме по-горе, вкусовете влияят на дошите по такъв начин, че три от тях увеличават дошата, а три я намаляват.
- Вата се засилва най-много от горчивия вкус. Стипчивите и лютите вкусове също увеличават Вата. Най-силно намалява Вата соленият вкус, следван от киселото, и сладкото.
- Пита се засилва от кисел, лют и солен вкус. И намалява от горчивия, стипчивия и сладкия вкус.
- Кафа се увеличава от сладко, солено, кисело. Намалява от люто, горчиво, стипчиво.
По този начин, познавайки вкусовете на храните, билките и други лечебни вещества, можем да изберем комбинации от вкусове по такъв начин, че те да намалят нужните ни доши.
Действие на вкусовете
- Сладкиятвкус е най-питателният от всички. Подхранва и укрепва всички тъкани на тялото, успокоява ума, повлиява положително на лигавиците, има отхрачващо и слабително действие, облекчава усещането за парене.
- Соленият вкус в малки дози стимулира храносмилането. Действа като слабителното средство в умерени дози и предизвиква повръщане в големи дози. По принцип соленият вкус има омекотяващо, слабително и успокояващо действие.
- Киселият вкус насърчава растежа на всички тъкани с изключение на репродуктивната тъкан. Той облекчава жаждата, има подхранващо, пикочогонно и стимулиращо действие.
- Лютивиятвкус подобрява всички функции на тялото, засилва метаболизма, предизвиква усещане за топлина и неутрализира студа. Има стимулиращо и потогонно действие.
- Горчивиятвкус премахва токсините и пречиства кръвта, подобрява метаболизма, прояснява ума, свива всички тъкани.
- Стипчивиятвкус намалява прекомерните секрети като изпотяване или диария, лекува кожата и лигавиците и спира кървенето.
Коя доша от какви вкусове се нуждае?
По правило всички доши се нуждаят от всякакви вкусове, а за всяка доша липсата или излишъкът на даден вкус са вредни. Но нуждите на всяка доша са различни.
Всички доши имат най-високите изисквания за сладък вкус, тъй като този вкус осигурява растеж на тъканите и самото развитие на трите доши. Питите обаче се нуждаят най-много от сладък вкус. Вата е на второ място, а най-малко от сладко имат нужда представителите на Kафа.
Всички доши се нуждаят от солено в малки количества, тъй като има силен ефект. Соленият вкус е от съществено значение за задържането на вода и минералния баланс. Вата има най-голяма нужда от солен вкус, а Кафа – най-ниска. Питите са по средата.
Следващият вкус е кисел. Всички конституции го изискват умерено. Той поддържа киселинността и премахва жаждата. Вата има най-голяма нужда от кисело, а Кафа най-малко. И тук Питите са по средата.
Всички доши се нуждаят от лютиво в умерени количества. Подпомага метаболизма, повишава апетита и подобрява храносмилането. Най-голямата нужда от люто е при типа Кафа, а най-малка при Пита. Вата, според нуждите от лютиво, стои в средата.
Горчивият вкус, подобно на соления, се изисква за всички доши в малки количества, тъй като премахва токсините, но може да изтощи организма. Питите изискват най-много горчивия вкус, а Вата – най-малко. Нуждите на Кафа от горчив вкус са в средата.
Последният вкус – стипчивият, се изисква за всички доши в умерени количества. Той укрепва и поддържа тъканите. Пита се нуждаят най-много, Вата най-малко от всички. Кафа е в средата.
Сладкият вкус се счита за най-важен, тъй като е най-хранителен и поради тази причина се предпочита от всички хора.
Киселият вкус е с лека хранителна стойност и в големи дози може да се отрази отрицателно на репродуктивната система.
Стипчивият вкус има малко хранителни свойства – той е по-важен като средство за задържане на необходимите вещества в организма, особено минерали. Зелените зеленчуци например често имат добър стипчив вкус, което означава, че осигуряват на организма много минерали.
Соленият вкус не е хранителен, но е необходим за задържането на вода в тялото.
Препоръки по отношение на хранителния режим за трите доши
Хранителен режим при Вата
Този режим подхранва нервната система, повишава храносмилателния огън (agni) и подпомага усвояването на хранителните вещества.
- Яжте по едно и също време.
- Не преяждайте.
- Практикувайте релаксиращи упражнения.
- Наблегнете на храни, които са топли, тежки и мазни – например супи.
- Предпочитайте сладко, кисело или солено.
- Зърнени храни. Ориз (басмати, кафяв), пшенични и овесени ядки (варени) и киноа са много добри. Намалете храните с царевица, елда и ръж, тъй като са трудносмилаеми.
- Зеленчуци. Авокадо, цвекло, краставица, моркови, сладък картоф и водорасли. Грах, листни зелени зеленчуци, тиквички и картофи са най-добри, приготвени в олио или гхи с меки подправки.
- Плодове. Предпочитани са сладки и кисели плодове като банан, грозде, череши, всички цитрусови плодове, прясна смокиня, праскова, пъпеш, слива, пресни фурми, ананас, манго и папая. Печени ябълки и круши са също добри. Сушените сини сливи и стафиди трябва да се приемат умерено.
- Ядки и семена. Всички са добри в умерени количества, особено когато са накиснати.
- Месо и риба. Морски дарове, пилешко и пуешко се възпремат добре; говеждото трябва да се избягва, тъй като е трудно смилаемо.
- Млечни продукти. Всички млечни продукти са подхранващи, особено киселото мляко. Винаги сварявайте прясното мляко, преди да го изпиете. Добавете семена от кардамон и го пийте топло.
- Масла. Всички масла намаляват сухотата и са подхранващи. Наблегнете на маслата от коноп, сусам, маслина, слънчоглед и лен.
- Билки и подправки. Всички са добри, особено кардамон, кимион, пресен кориандър, джинджифил, копър, канела, сол, карамфил, синапено семе и черен пипер. Те помагат за намаляване на газовете и спазмите в храносмилателната система.
- Подсладители. Всички са добри, особено мед, меласа, ечемичен малц и кленова захар. Избягвайте изцяло рафинираната бяла захар.
- Суперхрани. Аспержите и спирулината са особено подхранващи за Вата.
- Напитки. Приемайте много топла вода, пикантни и релаксиращи билкови чайове, като джинджифил и лайка.
Хранителен режим при Пита
Търси се намаляване на топлината за облекчение на възпаления, кожни заболявания, сърбеж, болки в ставите, горещи вълни, киселини, язви, горчив вкус в устата, пожълтяване на очите, урината и изпражненията, както и състояния на гняв, раздразнителност, инфекции и треска.
За целта:
- включвайте охладен сок от алое вера всеки ден;
- наблягайте на студени, освежаващи и течни храни (напр. пресни плодове и зеленчуци, сокове);
- предпочитайте сладки, горчиви или стипчиви храни;
- намалете соленото и киселото;
- избягвайте лютивите храни;
- избягвайте алкохол, кафе, чай, мая, шоколад, сирене, кисело мляко и месо.
- Зърнени храни. Увеличете пшеницата, ориз басмати, ечемик и овес. Намалете царевицата, ръжта, просото и кафявия ориз.
- Бобови растения и варива. Тофу, нахут, боб и леща намаляват Пита.
- Зеленчуци. Предпочитани са авокадо, краставици, варено цвекло, сладък картоф, листни зелени зеленчуци, тиква, тиквички, броколи, карфиол, целина, бамя, маруля, кълнове, грах, зелен фасул и водорасли.
- Плодове. Предпочитани са сладките плодове като грозде, череши, пъпеши, кокос, нар, манго, ябълка, добре узрели портокали, ананас, сливи.
- Ядки и семена. Лешниците и слънчогледовите семена са добри.
- Месо и риба. За предпочитане са пиле, фазан и пуйка. Говеждото и морските дарове засилват възпалението.
- Млечни продукти. Мляко, масло и гхи са добри за успокояване на топлината.
- Масла. Лен, коноп, маслини, слънчоглед и кокосови масла са най-подходящи.
- Билки и подправки. Канела, кориандър, копър, анасон, кардамон, копър, куркума, пресен джинджифил и малки количества черен пипер са добри. Джинджифил на прах, кимион, сминдух, карамфил, семена от целина, сол и горчица силно увеличават топлината и трябва да се приемат умерено.
- Подсладители. Всички естествени подсладители са добри, с изключение на мед и меласа.
- Суперхрани. Алое вера, аспержи, хлорела, спирулина помагат за охлаждане на системата и изчистване на възпалението. Бадемите също са подходящи.
- Напитки. Студени напитки, ментови и освежаващи билкови чайове.
Хранителен режим при Кафа
- Яжте само когато сте гладни и не между храненията; наблягайте на храни, които са леки, сухи или топли.
- Предпочитайте храни с пикантен, горчив или стипчив вкус.
- Включете джинджифил в ежедневната си диета: вземайте щипка настърган пресен джинджифилов корен с няколко капки лимонов сок преди всяко хранене; намалете храните, които са тежки, мазни или студени.
- Зърнени храни. Увеличете ечемика, царевицата, елдата, киноата, ръжта и просото, тъй като те леко изсъхват и/или затоплят.
- Бобови растения и варива. Всички са добри, с изключение на тофу, който е много студен и трудно смилаем.
- Зеленчуци. Увеличете патладжана, цвеклото, броколите, зелето, морковите, карфиола, целината, зелените листни зеленчуци, къдравото зеле, картофите, тиквата, брюкселското зеле и водораслите.
- Плодове. По-леките плодове, като ябълка и круша, са по-добри, особено ако са печени или задушени.
- Ядки и семена. Като цяло, намалете ядките, тъй като те са твърде мазни. Тиквените и слънчогледовите семки са подходящи.
- Месо и риба. Бялото месо от пилешко или пуешко месо е подходящо, както и морските дарове.
- Млечни продукти. Използвайте айрян или козе мляко. Винаги преди консумация първо варете млякото, за предпочитане с кардамон или джинджифил, и го пийте топло.
- Масла. Необработеното кокосово масло е подходящо за пържене. Използвайте студено пресовани масла от коноп, лен и слънчоглед само за салати.
- Билки и подправки. Включете всички подправки, особено джинджифил. Избягвайте солта, която увеличава задържането на вода в организма.
- Подсладители. Млякото и меда (2 ч.л. на ден) помагат за намаляване на застоялостта. Намалете всички останали захарни продукти.
- Суперхрани. Алое вера, бадеми, аспержи, броколи могат да помогнат за прочистването на организма.
- Напитки. Топли напитки, пикантни и затоплящи билкови чайове като джинджифил, канела и копър.
0 коментара