FB PIXEL

Аюрведа и вкусът

18.11.2020

Вкусовете играят ключова роля в Аюрведа, защото се използват както в диагностиката, така и влечението на различни болести. Както всичко в древната индийска медицина, и вкусовете са в пряка зависимост с конституцията на човека(доши).

Съществуват шест вкуса, като три от тях увеличават дошите, а три ги намаляват. Вкусовете се определят по най-директния начин – чрез устата и езика.

Кои са шестте вкуса и как се формират!

Аюрведа и вкусът

Шестте вкуса са сладко, солено, кисело, люто, горчиво, стипчиво. Всеки вкус се формира от два основни елемента:

  • Сладкият вкус се формира от водата и земята.
  • Соленият – от вода и огън.
  • Киселият – от Земята и Огъня.
  • Лютивият – огън и въздух.
  • Горчивият – от въздух и етер.
  • Стипчивият – от Земя и въздух.

 

Как различните вкусове влияят на човешкото тяло?

Вкусовете могат да затоплят или да охладят тялото на човека. Три от вкусовете са затоплящи – лютив (най-силен), кисел, солен, и три охлаждащи – горчив (най-силен), стипчив, сладък.

Вкусовете могат да бъдат тежки или леки. Тежките са сладко, солено, стипчиво. А леките вкусове са горчиво, лютиво, кисело. Те също се разделят на влажни и сухи. Влажните са сладко, солено, кисело. Сухите – лютиво, горчиво, стипчиво.

 

Кой са най-подходящите вкусове за всяка доша?

Както вече дефинирахме по-горе, вкусовете влияят на дошите по такъв начин, че три от тях увеличават дошата, а три я намаляват.

  • Вата се засилва най-много от горчивия вкус. Стипчивите и лютите вкусове също увеличават Вата. Най-силно намалява Вата соленият вкус, следван от киселото, и сладкото.
  • Пита се засилва от кисел, лют и солен вкус. И намалява от горчивия, стипчивия и сладкия вкус.
  • Кафа се увеличава от сладко, солено, кисело. Намалява от люто, горчиво, стипчиво.

По този начин, познавайки вкусовете на храните, билките и други лечебни вещества, можем да изберем комбинации от вкусове по такъв начин, че те да намалят нужните ни доши.

Аюрведа и вкусът

Действие на вкусовете 

  • Сладкиятвкус е най-питателният от всички. Подхранва и укрепва всички тъкани на тялото, успокоява ума, повлиява положително на лигавиците, има отхрачващо и слабително действие, облекчава усещането за парене.
  • Соленият вкус в малки дози стимулира храносмилането. Действа като слабителното средство в умерени дози и предизвиква повръщане в големи дози. По принцип соленият вкус има омекотяващо, слабително и успокояващо действие.
  • Киселият вкус насърчава растежа на всички тъкани с изключение на репродуктивната тъкан. Той облекчава жаждата, има подхранващо, пикочогонно и стимулиращо действие.
  • Лютивиятвкус подобрява всички функции на тялото, засилва метаболизма, предизвиква усещане за топлина и неутрализира студа. Има стимулиращо и потогонно действие.
  • Горчивиятвкус премахва токсините и пречиства кръвта, подобрява метаболизма, прояснява ума, свива всички тъкани.
  • Стипчивиятвкус намалява прекомерните секрети като изпотяване или диария, лекува кожата и лигавиците и спира кървенето.

Аюрведа и вкусът

Коя доша от какви вкусове се нуждае?

По правило всички доши се нуждаят от всякакви вкусове, а за всяка доша липсата или излишъкът на даден вкус са вредни. Но нуждите на всяка доша са различни.

Всички доши имат най-високите изисквания за сладък вкус, тъй като този вкус осигурява растеж на тъканите и самото развитие на трите доши. Питите обаче се нуждаят най-много от сладък вкус. Вата е на второ място, а най-малко от сладко имат нужда представителите на Kафа.

Всички доши се нуждаят от солено в малки количества, тъй като има силен ефект. Соленият вкус е от съществено значение за задържането на вода и минералния баланс. Вата има най-голяма нужда от солен вкус, а Кафа – най-ниска. Питите са по средата.

Следващият вкус е кисел. Всички конституции го изискват умерено. Той поддържа киселинността и премахва жаждата. Вата има най-голяма нужда от кисело, а Кафа най-малко. И тук Питите са по средата.

Всички доши се нуждаят от лютиво в умерени количества. Подпомага метаболизма, повишава апетита и подобрява храносмилането. Най-голямата нужда от люто е при типа Кафа, а най-малка при Пита. Вата, според нуждите от лютиво, стои в средата.

Горчивият вкус, подобно на соления, се изисква за всички доши в малки количества, тъй като премахва токсините, но може да изтощи организма. Питите изискват най-много горчивия вкус, а Вата – най-малко. Нуждите на Кафа от горчив вкус са в средата.

Последният вкус – стипчивият, се изисква за всички доши в умерени количества. Той укрепва и поддържа тъканите. Пита се нуждаят най-много, Вата най-малко от всички. Кафа е в средата.

Сладкият вкус се счита за най-важен, тъй като е най-хранителен и поради тази причина се предпочита от всички хора.

Киселият вкус е с лека хранителна стойност и в големи дози може да се отрази отрицателно на репродуктивната система.

Стипчивият вкус има малко хранителни свойства – той е по-важен като средство за задържане на необходимите вещества в организма, особено минерали. Зелените зеленчуци например често имат добър стипчив вкус, което означава, че осигуряват на организма много минерали.

Соленият вкус не е хранителен, но е необходим за задържането на вода в тялото.

Аюрведа и вкусът

Препоръки по отношение на хранителния режим за трите доши

Хранителен режим при Вата

Този режим подхранва нервната система, повишава храносмилателния огън (agni) и подпомага усвояването на хранителните вещества.

  • Яжте по едно и също време.
  • Не преяждайте.
  • Практикувайте релаксиращи упражнения.
  • Наблегнете на храни, които са топли, тежки и мазни – например супи.
  • Предпочитайте сладко, кисело или солено.
  • Зърнени храни. Ориз (басмати, кафяв), пшенични и овесени ядки (варени) и киноа са много добри. Намалете храните с царевица, елда и ръж, тъй като са трудносмилаеми.
  • Зеленчуци. Авокадо, цвекло, краставица, моркови, сладък картоф и водорасли. Грах, листни зелени зеленчуци, тиквички и картофи са най-добри, приготвени в олио или гхи с меки подправки.
  • Плодове. Предпочитани са сладки и кисели плодове като банан, грозде, череши, всички цитрусови плодове, прясна смокиня, праскова, пъпеш, слива, пресни фурми, ананас, манго и папая. Печени ябълки и круши са също добри. Сушените сини сливи и стафиди трябва да се приемат умерено.
  • Ядки и семена. Всички са добри в умерени количества, особено когато са накиснати.
  • Месо и риба. Морски дарове, пилешко и пуешко се възпремат добре; говеждото трябва да се избягва, тъй като е трудно смилаемо.
  • Млечни продукти. Всички млечни продукти са подхранващи, особено киселото мляко. Винаги сварявайте прясното мляко, преди да го изпиете. Добавете семена от кардамон и го пийте топло.
  • Масла. Всички масла намаляват сухотата и са подхранващи. Наблегнете на маслата от коноп, сусам, маслина, слънчоглед и лен.
  • Билки и подправки. Всички са добри, особено кардамон, кимион, пресен кориандър, джинджифил, копър, канела, сол, карамфил, синапено семе и черен пипер. Те помагат за намаляване на газовете и спазмите в храносмилателната система.
  • Подсладители. Всички са добри, особено мед, меласа, ечемичен малц и кленова захар. Избягвайте изцяло рафинираната бяла захар.
  • Суперхрани. Аспержите и спирулината са особено подхранващи за Вата.
  • Напитки. Приемайте много топла вода, пикантни и релаксиращи билкови чайове, като джинджифил и лайка.

Хранителен режим при Пита

Търси се намаляване на топлината за облекчение на възпаления, кожни заболявания, сърбеж, болки в ставите, горещи вълни, киселини, язви, горчив вкус в устата, пожълтяване на очите, урината и изпражненията, както и състояния на гняв, раздразнителност, инфекции и треска.

За целта:

  • включвайте охладен сок от алое вера всеки ден;
  • наблягайте на студени, освежаващи и течни храни (напр. пресни плодове и зеленчуци, сокове);
  • предпочитайте сладки, горчиви или стипчиви храни;
  • намалете соленото и киселото;
  • избягвайте лютивите храни;
  • избягвайте алкохол, кафе, чай, мая, шоколад, сирене, кисело мляко и месо.
  • Зърнени храни. Увеличете пшеницата, ориз басмати, ечемик и овес. Намалете царевицата, ръжта, просото и кафявия ориз.
  • Бобови растения и варива. Тофу, нахут, боб и леща намаляват Пита.
  • Зеленчуци. Предпочитани са авокадо, краставици, варено цвекло, сладък картоф, листни зелени зеленчуци, тиква, тиквички, броколи, карфиол, целина, бамя, маруля, кълнове, грах, зелен фасул и водорасли.
  • Плодове. Предпочитани са сладките плодове като грозде, череши, пъпеши, кокос, нар, манго, ябълка, добре узрели портокали, ананас, сливи.
  • Ядки и семена. Лешниците и слънчогледовите семена са добри.
  • Месо и риба. За предпочитане са пиле, фазан и пуйка. Говеждото и морските дарове засилват възпалението.
  • Млечни продукти. Мляко, масло и гхи са добри за успокояване на топлината.
  • Масла. Лен, коноп, маслини, слънчоглед и кокосови масла са най-подходящи.
  • Билки и подправки. Канела, кориандър, копър, анасон, кардамон, копър, куркума, пресен джинджифил и малки количества черен пипер са добри. Джинджифил на прах, кимион, сминдух, карамфил, семена от целина, сол и горчица силно увеличават топлината и трябва да се приемат умерено.
  • Подсладители. Всички естествени подсладители са добри, с изключение на мед и меласа.
  • Суперхрани. Алое вера, аспержи, хлорела, спирулина помагат за охлаждане на системата и изчистване на възпалението. Бадемите също са подходящи.
  • Напитки. Студени напитки, ментови и освежаващи билкови чайове.

Аюрведа и вкусът

Хранителен режим при Кафа

  • Яжте само когато сте гладни и не между храненията; наблягайте на храни, които са леки, сухи или топли.
  • Предпочитайте храни с пикантен, горчив или стипчив вкус.
  • Включете джинджифил в ежедневната си диета: вземайте щипка настърган пресен джинджифилов корен с няколко капки лимонов сок преди всяко хранене; намалете храните, които са тежки, мазни или студени.
  • Зърнени храни. Увеличете ечемика, царевицата, елдата, киноата, ръжта и просото, тъй като те леко изсъхват и/или затоплят.
  • Бобови растения и варива. Всички са добри, с изключение на тофу, който е много студен и трудно смилаем.
  • Зеленчуци. Увеличете патладжана, цвеклото, броколите, зелето, морковите, карфиола, целината, зелените листни зеленчуци, къдравото зеле, картофите, тиквата, брюкселското зеле и водораслите.
  • Плодове. По-леките плодове, като ябълка и круша, са по-добри, особено ако са печени или задушени.
  • Ядки и семена. Като цяло, намалете ядките, тъй като те са твърде мазни. Тиквените и слънчогледовите семки са подходящи.
  • Месо и риба. Бялото месо от пилешко или пуешко месо е подходящо, както и морските дарове.
  • Млечни продукти. Използвайте айрян или козе мляко. Винаги преди консумация първо варете млякото, за предпочитане с кардамон или джинджифил, и го пийте топло.
  • Масла. Необработеното кокосово масло е подходящо за пържене. Използвайте студено пресовани масла от коноп, лен и слънчоглед само за салати.
  • Билки и подправки. Включете всички подправки, особено джинджифил. Избягвайте солта, която увеличава задържането на вода в организма.
  • Подсладители. Млякото и меда (2 ч.л. на ден) помагат за намаляване на застоялостта. Намалете всички останали захарни продукти.
  • Суперхрани. Алое вера, бадеми, аспержи, броколи могат да помогнат за прочистването на организма.
  • Напитки. Топли напитки, пикантни и затоплящи билкови чайове като джинджифил, канела и копър.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *