Начини на приготвяне на храната
В Аюрведа, готвената храна трябва да съставлява около 70% от общото количество приети продукти.
Когато е приготвена по подходящ начин, тя помага за по-лесното храносмилане, дава на организма повече енергия и сила.
Съществуват различни начини на приготвяне на храната, които според влиянието си върху организма съответстват на отделните телесни типове Пракрути.
№
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Суха топлинна обработка
Храната се приготвя без използване на вода
Храната се приготвя без използване на вода
Готвене на фурна
Храната се приготвя чрез конвекторно нагряване
Храната се приготвя чрез конвекторно нагряване
Готвене на пара
Храната се приготвя на пара, отделяна от вряща вода
Храната се приготвя на пара, отделяна от вряща вода
Готвене на скара
Храната се приготвя на въглища или на открит огън
Храната се приготвя на въглища или на открит огън
Печене
Храната се приготвя на пряка топлина - запечатва се отвън и се готви в сока, който остава отвътре
Храната се приготвя на пряка топлина - запечатва се отвън и се готви в сока, който остава отвътре
Варене
Храната се готви със затоплена вода
Храната се готви със затоплена вода
Задушаване
Храната се приготвя с голямо количество течност
Храната се приготвя с голямо количество течност
Плитко пържене
Маслото или мазнината се нагряват достатъчно, след което се прибавят хранителните продукти
Маслото или мазнината се нагряват достатъчно, след което се прибавят хранителните продукти
Дълбоко пържене
Хранителните продукти се пържат в голямо количество гореща мазнина
Хранителните продукти се пържат в голямо количество гореща мазнина
Готвене на барбекю
Обичайно продуктите се мариноват предварително с подправки и размекващи вещества (за месо)
Обичайно продуктите се мариноват предварително с подправки и размекващи вещества (за месо)
Печене с поливане
Приготвянето обичайно е свързано с печене на пряк огън
Приготвянето обичайно е свързано с печене на пряк огън
УПОТРЕБА И СЪВМЕСТИМОСТ
Подходящ за телесни типове Вата, Пита и Кафа. Добър метод за приготвяне на хляб. Изисква използване на мазнина. Препоръчва се за приготвяне на закуска.
Този начин е подходящ за телесния тип Кафа. Хората от типове Пита и Вата трябва да добавят към печената храна и мазнина.
Подходящ метод за телесни типове Вата и Пита. Препоръчва се през летния сезон. Обядът винаги се приготвя на пара.
Хората от телесни типове Кафа и Пита могат да използват този начин и по-често.
Хората от телесни типове Пита и Кафа могат да използват по-често този начин на готвене. Най-подходящ за готвене през есента. Хората от типа Пита могат да прилагат този метод най-често.
Подходящ начин за приготвяне на обяд за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото.
Подходящ за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото.
Подходящ метод за приготвяне на храната при хора от типове Вата и Пита. Може да се използва независимо от сезона.
Подходящ начин само за хора от тип Вата. Използва се за приготвяне на вечеря.
Подходящ начин за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по-често по този начин.
Подходящо е за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по този начин. Поливането със сос или масло е най-добър метод за приготвяне на храна през зимата и пролетта.