Чакра диета съгласно Аюрведа
Енергиите на чакрите могат да се повлияят от храната, която приемаме – а по-долу обясняваме точно как.
Как влияе храната върху чакрите?
Чакра диетата разделя храните в три подгрупи: сатвични, раджасични и тамасични.
Сатвичната храна, наричана още храна без въздействие, запазва тялото неутрално.
Раджасична е храната, която има определен момент на въздействие.
Тамасичната прави човека негативен и тежък.
Всяка една от тези групи храни може да се отнесе към енергийното състояние на чакрите и да взаимодейства с него.
Седемте чакри и храните, които им въздействат
Първа Чакра: Муладхара
Муладхара се свързва с физическото тяло и естествените влечения. Такива са гладът и жаждата, както и всяко друго желание, което произтича от физическото тяло.
Важно е режимът на хранене, предназначен да захранва тялото, да подхранва и Муладхара:
- Храните с висока енергийна стойност укрепват чакрата.
- За Муладхара са препоръчителни храни със силна миризма и наситен вкус.
- Хлябът, зеленчуците и месните продукти оказват влияние върху нея.
- Храната, която я балансира, се избира в зависимост от степента на дисбаланс.
- Пречистването и активизирането ѝ са свързани с прилагане на различни видове пост.
- Месото и алкохолът оказват отрицателно въздействие върху Муладхара.
Втора Чакра: Свадхистан
Втората чакра влияе на съзнанието и неговите функции. Всички отрицателни и положителни емоции се раждат под нейно въздействие.
Емоции като страх, омраза, гняв и агресия са резултат от отслабване на Свадхистан.
- Действието на втората чакра се балансира чрез прибавяне на подправки към храната.
- Подходящи са подправките със силна миризма, вкус и действие.
- Канела, кардамон, дафинов лист, шафран, кимион, синапено семе и др. възстановяват нормалното действие на Свадхистан.
- Черният чай и кафето не са полезни за нея.
-
Трета Чакра: Манипур
Манипур е свързана със засилване на умствената дейност и преодоляване на естествените влечения на тялото. В резултат, човек става по-осъзнат и разширява възможностите си за избор.
Силата, необходима за вземане на решения, се влияе от Манипур.
- Балансът на третата чакра се поддържа чрез прибавяне на мазнини, млечни продукти и масла към хранителния режим.
- Манипур изисква храната да бъде с определено качество, а количеството постепенно да се намалява, докато достигне възможния минимум.
- Най-добрата храна за коригиране и подхранване на Манипур е маслото гхи.
Четвърта Чакра: Анахат
Под влиянието на четвъртата чакра, въображението и сънищата се превръщат във визия и решителност.
Заедно с първите три чакри, тя е тясно свързана с физическото измерение на тялото, което, след като премине определена трансформация, влияе върху духовните измерения.
- Храни, които стимулират или потискат нервната система не са подходящи за активизиране на тази чакра.
- Противопоказни за нея са чесънът, лукът, алкохолът и наркотиците.
- Най-добрите храни за Анахат са мед и гхи, тъй като те контролират нервната система.
Пета Чакра: Вишудхи
Вишудхи се намира в гърлото и под нейно влияние се засилва самоосъществяването.
Така желанията, свързани с материалния свят, започват да се изживяват като незначителни.
- Хранителният режим се уеднаквява, тъй като организмът няма нужда от различни видове храни.
- Тялото развива такава чувствителност, че не се нуждае от различни вкусове.
Шеста и Седма Чакра: Агния и Сахасрара
Шестата чакра е Агния, а седмата – Сахасрара. Те представляват най-високата степен на трансформация, при която човек почти забравя за материалния аспект на тялото си и придобива способност да достигне нивото на чисто съзнание.
На този етап, хранителният режим се превръща в несъществена част от живота.
Хранителни продукти и тяхното влияние върху чакрите: таблица
По-долу ще откриете повече подробности за хранителните продукти, тяхното категоризиране според Аюрведа и тяхното влияние върху чакрите.
Всички видове зеленчуци: артишок, патладжан, маруля, цвекло, синап, листни зеленчуци, аспержи, дайкон, лук, градинска жлъчка, резене, майтаке, пащърнак, бок чой, грах, броколи, зелен боб, картофи, брюкселско зеле, къдраво зеле, репички, зеле, праз, маслен боб, шалот, морков, целина, спанак, карфиол, манголд, пачи крак, кълнове, царевица, скуош, шийтаке, гъби, поточарка, турнепс, ямс